LIDER SBB-a

Fahrudin Radončić: Ne želim biti pesimista, ali stavovi bošnjačkog i hrvatskog bloka se nisu približili

Konstitutivnost nisam izmislio ja, Fahrudin Radončić, to je dejtonska kategorija, predsjednik rahmetli Alija Izetbegović je 2000. godine dobio to na osnovu svoje apelacije pred Ustavnim sudom da se mora poštovati konstitutivnost, kazao je Radončić

L. Memčić

Moram reći da međunarodni medijatori zaista ulažu ogromne napore da dođe do zajedničkog rješenja. U ovom trenutku ne želim da budem pesimista, ali i nemam neke radosne vijesti da su se stavovi, uslovno rečeno, hrvatskog i bošnjačkog bloka približili. Kazao je ovo danas u Sarajevu Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, nakon sastanka u zgradi Delegacije EU s Metjuom Palmerom (Matthew) i Angelinom Ajhorst (Eichhorst). 

U zgradi EU od jutros traju pregovori oko izmjena Izbornog zakona kojima prisustvuju Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA. 

Jedina budućnost BiH

- Imamo previše kompliciranu situaciju u FBiH. Ne treba biti veliki entuzijasta da se tako teške teme, koje traju desetak godina, mogu završiti s nekoliko sastanaka. Ono što je vrlo važno, čini mi se da i gospodin Izetbegović i gospodin Čović pokazuju maksimalni interes da do kompromisa dođe. U ovom trenutku taj kompromis je još daleko. Kada je izbor članova Predsjedništva BiH u pitanju, zagovaram i dalje indirektan način u Parlamentu, to bi vrlo relaksiralo cijelu priču. Ne bi bilo plutajućih niti plivajućih, niti distrikta niti kantona, izbjegli bismo aluzije na treći entitet, ali mislim da pregovori traju i treba navijati da oni uspiju - kazao je Radončić.

Dodao je da je BiH napravljena u Dejtonu, dva entiteta, tri naroda i ostali.

- I tu konstitutivnost nisam izmislio ja, Fahrudin Radončić, to je dejtonska kategorija. Na kraju, predsjednik rahmetli Alija Izetbegović je 2000. godine dobio to, na osnovu svoje apelacije pred Ustavnim sudom, da se mora poštovati konstitutivnost. Vjerujem da to relaksira odnose. BiH je država tri naroda, mi treba da učinimo sve da se svi osjećamo komotno. Zaista želim da vjerujem da političari koji traže kompromis koji žele dobro svim narodima. Da će dobiti prednost nad onim koji jeftinim, populističkim svađama, ratnohuškačkom retorikom dobiju izbore. Ovo je moje ubjeđenje i ja se njega ne stidim. Mislim da je to jedina budućnost BiH - kazao je lider SBB-a.

Na pitanje je li moguće asimetrično rješenje, Radončić je odgovorio:

- Mi ne možemo pristati na asimetrično rješenje iz makar dva razloga. Možemo hipotetički da posmatramo situaciju. Vi ćete u roku od 24 sata dobiti člana Predsjedništva iz Republike Srpske, ali dok se budu konstituirali domovi naroda Federacije i Bosne i Hercegovine, to može trajati mjesecima. Dalje, ne mogu članovi istog tijela ili organa imati različit izborni legitimitet i birati se na različit način, tako da asimetrično rješenje, što se tiče i SBB-a i drugih političkih stranaka, pa i SDA, nije prihvatljivo.

Tri seta teških pitanja

Novinare su zanimali detalji razgovora iza zatvorenih vrata, a Radončić je rekao da ne može otkrivati više detalja.

- Pa, problem je, da budem iskren, cijeli paket. Prvo, ono što je dobar rezultat ovih razgovora, mislim da su i gospodin Čović i gospodin Izetbegović pristali da njihove stranke glasaju za podizanje izbornih standarda i da neće više biti izbornih krađa ukoliko na to pristane i SNSD. Ako SNSD i gospodin Dodik ne pristanu na to, onda znači da se deklariraju kao kradljivci na izborima. Mislim da je to već dogovorena stvar. Imate tri seta teških pitanja, to su izbor člana Predsjedništva, domova naroda itd., tehnički standard izbora. Vjerujem da će se rezultat ipak pokazati, ako ne tokom ove posjete, svakako naredne - kazao je Radončić.

Na pitanje novinara da prokomentira jučerašnju sjednicu Doma naroda Parlamenta BiH, odnosno glasanje HDZ-ovih delegata da se poništiti Inckov zakon o negiranju genocida, lider SBB-a je kazao:

- Nije uredu da otkrivam šta sam čuo u četiri oka, da su hrvatski glasovi dati SNSD-u u najboljoj namjeri da se SNSD sačuva u pregovaračkom procesu, a ne zato što HDZ želi da bude partner SNSD-u i Dodiku. HDZ je znao da to jučer praktično ne može proći, digli su ruku više zbog toga da sačuvaju SNSD kao dio dogovora, a ne kao dio problema. 

NA VRH

Podijeli članak na