SARAJEVO

Danas sastanci njemačkog ministra Mihaela Rota s članovima Predsjedništva BiH i visokim predstavnikom

Rot je, uoči doloaska, naglasio kako Njemačka čvrsto stoji na strani svih onih u Bosni i Hercegovini koji rade za demokratsku, evropsku budućnost svoje zemlje kao države koja prihvata vladavinu prava

Njemački ministar za Evropu Mihael Rot. Agencije

Piše: N. Aj.

1.12.2021

Njemački ministar za Evropu Mihael Rot (Michael Roth) stigao je u Sarajevo sinoć, a danas i sutra ga očekuju mnogobrojni sastanci.

On će razgovarati, između ostalih, i s članovima Predsjedništva BiH te visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom (Christian Schmidt).

Podsjećamo da je Rot, uoči dolaska u Sarajevo, rekao kako je trenutna situacija u BiH "frustrirajuća i da predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u cijeloj Evropi".

- Pozivi na otcjepljenje od države i potezi prema njenom slabljenju povlačenjem iz nacionalnih institucija su neodgovorni i neprihvatljivi. Oni odvlače pažnju od stvarnih zadataka kojima bi se politički čelnici trebali baviti, tj. provedbom zakašnjelih reformi koje su neophodne za veću konvergenciju s EU - navodi se u izjavi.

Rot je naglasio kako Njemačka čvrsto stoji na strani svih onih u Bosni i Hercegovini koji rade za demokratsku, evropsku budućnost svoje zemlje kao države koja prihvata vladavinu prava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.