CRVENA OLOVKA

Vehid Šehić: Palmer i Ajhorst su medijatori dogovora, neće biti bojkota izbora

Izborna komisija će bez obzira na sve pritiske morati poštivati Izborni zakon BiH i omogućiti da se 2. oktobra 2022. godine održe izbori, istakao je

Piše: H. J. I.

2.12.2021

Gost ovosedmičnog izdanja "Crvene olovke" bio je bivši član Centralne izborne komisije (CIK) Vehid Šehić.

U toku intervjua, Šehić se osvrnuo na sastanak sa Metjuom Palmerom (Matthew Palmer) i Angelinom Ajhorst (Eichhorst), izmjene Izbornog zakona, diplomatsku ofanzivu u našoj zemlji, poteze Milorada Dodika....


Nisu došli sa rješenjem

Na pitanje urednice i voditeljice Helene Javor – Ibrahimbegović, koji su zaključci sa sastanka sa Palmerom i Ajhorst, Šehić je istakao da oni nisu došli sa spremnim rješenjima i da su samo medijatori.

- Zaključak sastanka je da se moraju implementirati odluke Suda za ljudska prava i da se moraju učiniti sve neke tehničke ispravke, dopune, kako Izbornog zakona tako i popratnih akata, kako bi se spriječile izborne manipulacije, prevare, krađe, falsifikovanje izborne volje građana. Bio je jedan otvoren i iskren razgovor. Ono što posebno moram naglasiti, što je dolazak prije svega Palmera, bio protkan dezinformacijama, da je došao sa spremnim prijedlogom, međutim, oni su oboje rekli da nemaju papira, da su analizirali Aprilski paket, Butmirski sporazum, Fileov model.

Tako da, oni nikakvih rješenja nemaju, smatraju da treba uraditi jedan korak za izmjene, da se ukine diskriminacija u Ustavu BiH pa samim tim i u Izbornom zakonu. Govorili smo i o nekim novim tehnologijama, zato što je nažalost naš izborni proces kontaminiran, da je izgubio kredibilitet, da se sumnja u rezultate izbora – rekao je Šehić.


Neće doći do bojkota izbora

Kako ističe, uopšte nije upitno održavanje izbora.

- Mi imamo sreću da je našim Izbornim zakonom tačno definisano kada se održavaju izbori, a CIK mora donijeti odluku o održavanju izbora 150 dana prije, bez obzira da li će biti izmjena ili neće biti izmjena. Po mom mišljenju, održavanje izbora se uopšte ne dovodi u pitanje – rekao je Šehić.

Dodaje da će Izborna komisija bez obzira na sve pritiske morati poštivati Izborni zakon BiH i omogućiti da se 2. oktobra 2022. godine održe izbori.

Osvrnuo se i na mogući bojkot izbora.

- Vidjeli smo u Srbiji bojkot izbora određenih političkih stranaka, pa su izbori ipak održani. Nikome ovdje to nije u interesu. Po mom mišljenju, niko nema pravo, ni u jednoj državi a u BiH pogotovo da onemogući građanima biračima da iskoriste svoje biračko pravo – dodao je Šehić.

Ponovio je da je međunarodna zajednica ovdje medijator za dogovor između političkih stranaka, ističući da je dobro što razgovaraju  sa pozicijom, opozicijom a i sa akterima civilnog društva.


Političko licemjerstvo

Kako Šehić dodaje, vjeruje da će političari pokazati odgovornost prema građanima.

- Izborni zakon mora biti usredsređen na to da se obezbijedi da izbori budu fer, slobodni, pošteni i da odražavaju istinsku volju građana birača. Mi smo ti koji svojim glasom dajemo nekome pravo da upravlja interesima države. Oni bez nas ne mogu biti na vlasti. Prije izbora ćemo slušati kako će se boriti protiv korupcije, krađe, kriminala, nezakonitosti a svjedoci smo da su upravo oni  generatori preko svojih članova biračkih odbora, svih kršenja Izbornog zakona.To govori o njihovom političkom licemjerstvu – zaključio je Šehić.

Cijeli intervju pogledajte na Avaz TV.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.