STRAVIČNO

Gorka ispovijest rudara koji je bio s Raifom i Hasanom sinoć u jami u Đurđeviku: Nije svejedno nositi mrtvog čovjeka, ne znam kako ću se vratiti u jamu

Nemoj druže moje ime objavljivati, da ne ostanem bez posla. Ispričat ću šta se desilo samo nemojte moje ime objavljivati

E. Trako

U nesreći u RMU Đurđevik poginuo rudar, drugi teško povrijeđen

Foto: Ilustracija


Samo smo čuli zapomaganje, čula se lomljavina i krš. Ovim riječima počinje svoju gorku ispovijest za portal "Avaza" rudar (identitet poznat redakciji) koji je sinoć svjedočio pogibiji svog kolege Raifa Čamdžića i teškom povređivanju Hasana Kadirića u jami rudnika mrkog uglja u Đurđeviku. 

Da ne ostanem bez posla

A onda izgovara šokantnu rečenicu:

- Nemoj druže moje ime objavljivati, da ne ostanem bez posla. Ispričat ću šta se desilo samo nemojte moje ime objavljivati.

Kaže da je odmah pritrčao.

- Pomagao sam izvlačiti ljude. Znaš kako je... Jesmo, iznijeli smo rudara koji je poginuo. Povrijeđenog su nosili drugi ljudi, druge kolege. Teško je. Baš je teško - govori naš sagovornik.

Dodaje da su svi bili na protestima u Sarajevu 24. novembra tražeći svoja prava.

- Borili smo se. I eto vratili se u jamu i ovo da se desi. Bila je ruševina, velika hrpa materijala. Zatrpalo je ljude. Dobro je iko ostao živ. Meni se nije ništa desilo, još jedan kolega je dobio udarac u nogu. Ali nije ga puno - kaže on.

Danas sam krenuo na posao, nisam mogao

Na pitanje. kada i kako će se vratiti u jamu gdje mu je kolega poginuo, odgovara:

- Ne znam. Danas sam krenuo na posao, nisam mogao. Otišao sam kući. Primio injekciju. Mnogo sam potresen, primao sam injekciju. Ne mogu da dođem sebi.

Sretno vam, rudari svima!

NA VRH

Podijeli članak na