9 . I 10. DECEMBAR

"Pravda za Davida": Ljudska prava su mrtvo slovo na papiru, a korupcija ostaje naša svakodnevnica

Dragi Srbi, Hrvati i Bošnjaci - nećemo vas nazvati građanima, jer vi to niste. Vi ste izabrali da budete zatvoreni u svojim malim nacionalnim torovima opasanim korupcijom i bez osnovnih ljudskih prava

"Pravda za Davida":. Arhiv

N. Aj.

9.12.2021

Iz neformalne grupe građana "Pravda za Davida"povodom 9. i 10 decembra kada se obilježavaju dani borbe protiv korupcije i ljudskih prava, uputili su saopćenje za javnost u kojem se osvruću na ove datume, ali i na slučaj ubijenog mladića Davida Dragičevića.

- Decembra 9. se u demokratskom svijetu obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv korupcije. Decembra 10. se u istom tom svijetu obilježava kao Međunarodni dan ljudskih prava.

Dragi Srbi, Hrvati i Bošnjaci - nećemo vas nazvati građanima, jer vi to niste. Vi ste izabrali da budete zatvoreni u svojim malim nacionalnim torovima opasanim korupcijom i bez osnovnih ljudskih prava.

Ukorijenjeno u porama društva

U isto vrijeme oni kojima ste poklonili svoje povjerenje i dopuštenje da vas u srcu Evrope drže obespravljene i na ivici egzistencije, žive na sasvim drugi način. Oni kroz svoje poslovne interese i imperije savršeno sarađuju i funkcionišu, ne mareći ni jednog momenta za stanje u kojem se vi nalazite. Prema izvještajima OHR-a, ali i mnogih drugih institucija i ambasada, korupcija u BiH je duboko ukorijenjena u sve pore društva.

Gotovo da ne postoji nijedan segment javnog ili političkog života u kojem se koruptivnim radnjama ne pogoduje pojedincima ili grupacijama u ostvarivanju ličnih ciljeva i nezakonitog profita. Politička elita je zloupotrebom institucija i političke moći teško osakatila i gotovo uništila pravosudni sistem i na taj način sebi i svojim saradnicima obezbijedila imunitet za najteža krivična djela, od privrednog kriminala do likvidacija ljudi - navode iz "Pravde za Davida".

Dodaju da, kada je riječ o poštovanja ljudskih prava i sloboda u BiH i njenim entitetima, rezultati provedenih istraživanja su katastrofalni.

Satisfakcija za porodicu

- U sudskim postupcima pred domaćim sudovima i Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu utvrđene su povrede osnovnih ljudskih prava zagarantovanih ustavom i potpisanim međunarodnim normama i konvencijama.

Građani su tako uskraćeni za poštovanje prava na život, prava na pravično suđenje, prava na jednakost, na slobodu govora, mirnog okupljanja i izražavanja nezadovoljstva radom državnih organa. Dakle na sva građanska prava koja garantuje Ustav, i koja se u razvijenim demokratskim zemljama podrazumijevaju. Jedan od najboljih primjera korupcije na državnom nivou, kao i kršenja osnovnih ljudskih prava, je slučaj ubistva Banjalučanina Davida Dragičevića. Očigledna duboka umiješanost pojedinih policijskih visokopozicioniranih inspektora i čelnika u ovaj slučaj, dovela je do niza koruptivnih radnji sa ciljem institucionalnog zataškavanja najtežeg zločina ubistva. I nakon skoro četiri godine kako je Davidu Dragičeviću oduzeto pravo na život nije došlo do bitnijeg pomaka u istrazi koja bi dovela do satisfakcije za Davidovu porodicu.

Umjesto toga institucije Republike Srpske su političkom voljom zloupotrebljene u sprječavanju roditelja i grupe "Pravda za Davida" da ostvare pravo na pravdu i pravično suđenje krivcima za ovaj zločin. Građani su hapšeni, zatvarani i tuženi, jer su pokušavali da kroz mirna javna okupljanja ukažu na na sve propuste i koruptivne radnje u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Sloboda govora se kažnjavala i kažnjava gotovo svakodnevnim sudskim procesima.

Zaključak je jasan. 

9. i 10. decembra u RS i BiH neće biti obilježeno ništa, jer su ljudska prava mrtvo slovo na papiru, a korupcija ostaje naša svakodnevnica - zaključeno je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.