ZASTUPNICA NAŠE STRANKE

Ćudić u Beogradu poručila: Negatori genocida ne mogu biti saradnici međunarodnoj zajednici

Trenutno boravi u Beogradu gdje govori o pitanjima pravne odgovornosti u vezi s negiranjem genocida nad Bošnjacima u Srebrenici

Ćudić: Govorila o ranijoj inicijativi Naše stranke za donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida. arhiv

E. Ć.

9.12.2021

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH i predsjednica Glavnog odbora Naše stranke Sabina Ćudić danas je u Beogradu gdje govori o pitanjima pravne odgovornosti u vezi s negiranjem genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. 

Ćudić je govorila o ranijoj inicijativi Naše stranke za donošenje Zakona o zabrani negiranja genocida, posljednjim dopunama Krivičnog zakona BiH, ali i kontekstu odnosa međunarodne zajednice prema negatorima genocida.

- Zahvalna sam i inspirisana aktivistima i aktivistkinjama u regionu koji godinama vode hrabru borbu protiv negiranja genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. To su vrijednosti koje Naša stranka živi i zagovara. Zahvalna sam na pozivu, prepoznavanju našeg rada i spremna doprinijeti daljnjim strategijama borbe, u Parlamentu, u nevladinom sektoru, kroz zagovaranje u međunarodnim institucijama. 

Ovo je ujedno i poziv i upozorenje evropskim institucijama da snažnije postave vrijednosne uslove za evropski put − na kojem im glavni sagovornici ne smiju biti političari koji kroz negiranje sudskih presuda pokušavaju oduzeti ljudsko dostojanstvo žrtvama - kazala je Ćudić.


Ćudić na panelu u Beogradu. naša stranka

Pored zastupnice Ćudić, na panelu su govorile istaknute pravne stručnjakinje Tea Gorjanc Prelević i Ivana Žanić, koje su govorile o negiranju genocida u Crnoj Gori i Srbiji.

Organizatori današnje konferencije, koja je okupila lidere civilnog društva i institucija iz regije, su Inicijativa mladih za ljudska prava, Forum ZFD i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.