ŠEFICA MISIJE OSCE U BIH

Kavalek: Snažno podržavamo nastavak funkcioniranja državnih institucija

Važno je zadržati fokus na važnim pitanjima poput očuvanja dijaloga i pomirenja, istakla je

Katlin Kavalek. Arhiva

H. J. I. / Fena

10.12.2021

Šefica misije OSCE u BiH ambasadorica Katlin Kavalek (Kathleen Kavalec) ocijenila je neprihvatljivom najavu povlačenja nadležnosti s državnog na entitetski nivo, što je tema današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, uoči koje je predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ustvrdio da je zakon o entitetskoj vojsci već spreman.

Ambasadorica Kavalek u izjavi za Fenu podsjeća da je Zakon o odbrani BiH usvojen 2005. godine i smatra se jednim od najvećih dostignuća u postdejtonskoj BiH. Uspostava Oružanih snaga BiH je, ističe ona, izvor sigurnosti i stabilnosti ne samo u BiH, nego i na međunarodnom planu budući da su pripadnici OSBiH učestvovali u mirovnim misijama.

Smatra da bi to trebao biti poseban ponos za građane BiH zbog čega korištenje retorike koja poziva na podjele u državi i slabljenje državnih institucija, koje su nastale uz konsenzus tri konstitutivna naroda, nije prihvatljivo.

- Važno je zadržati fokus na važnim pitanjima poput očuvanja dijaloga i pomirenja - kazala je Kavalek, podsjećajući da je Misija OSCE-a bila prisutna u BiH nakon okončanja rata kako bi se radilo na izgradnji mira i povjerenja te zato snažno podržavaju nastavak funkcioniranja državnih institucija. 

- Svaka akcija koja vodi onome što je suprotno od toga je neprihvatljiva i u suprotnosti je s dogovorima, uspjesima, kao i postignućima u posljednjih 25 godina - zaključuje Kavalek. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.