ŠEFICA MISIJE OSCE-A

Ketlin Kavalek za "Avaz": Moraju se spustiti tenzije

Postoji hitna potreba da se vrati puna funkcionalnost institucija na državnom nivou i da se fokusira na provedbu dugoočekivanih reformi u korist svih građana

Kavalek: Treba odbaciti zapaljivu retoriku. Arhiv

Piše: Alen Bajramović

26.1.2022

Trenutnu političku i sigurnosnu situaciju u BiH u intervjuu za „Avaz“ komentirala je šefica Misije OSCE-a u BiH Ketlin Kavalek (Kathleen Kavalec).

Između ostalog, ona ističe da su od prošlih izbora državna i entitetske vlasti postigle vrlo malo, a građane ohrabruje da na narednim izborima biraju lidere za koje vjeruju da mogu osigurati prosperitetnu i stabilnu budućnost zemlje i njihove djece. Jer izbori će biti održani bez obzira na ishod pregovora o reformi u ovoj oblasti.

Organi vlasti

Kako ocjenjujete trenutnu političku, ali i sigurnosnu situaciju u BiH?

- Birači povjeravaju izabranim zvaničnicima odgovornost za rješavanje problema i za rad na prosperitetu, miru i stabilnosti. Nažalost, od prošlih općih izbora državni i entitetski organi vlasti u BiH postigli su vrlo malo, a aktuelna politička kriza je samo doprinijela ovoj stagnaciji. Postoji hitna potreba da se vrati puna funkcionalnost institucija na državnom nivou i da se fokusira na provedbu dugoočekivanih reformi u korist svih građana. Jednostrani pokušaji povlačenja iz institucija na državnom nivou, uspostavljenih pregovorima i parlamentarnim dogovorom, destabilizirajući su i neprihvatljivi.

S obzirom na to da tenzije traju duže vremena, postoji li opasnost od pogoršanja?

- Političari koji se oslanjaju na zapaljivu retoriku i retoriku podjela da bi dobili glasove izlažu zajednice riziku. Veličanje osuđenih ratnih zločinaca, negacionizam i relativizacija zločina stvaraju atmosferu nesigurnosti za sve građane. Političke i druge javne ličnosti ne mogu sebi dozvoliti da ignoriraju posljedice negativne klime stvorene upotrebom neodgovorne retorike. Od ključne je važnosti da svi izabrani i imenovani zvaničnici u ovoj zemlji odbace ovakvu retoriku, da se ponašaju odgovorno i rade na sprečavanju i ublažavanju tenzija u društvu.

Stopa emigracije

Jesu li sankcije za bh. političare dovoljne za izlazak iz ćorsokaka?

- Trenutni ćorsokak se može prevazići ozbiljnim i konstruktivnim angažmanom bh. lidera. Na svojim putovanjima po Bosni i Hercegovini vidjela sam mnoge zajednice u kojima lokalni zvaničnici rade zajedno na razvoju ekonomije, unapređenju usluga i borbi protiv korupcije. Ovakav „mi to možemo“ stav potreban je na svim nivoima i birači ga veoma cijene. Ukoliko i dok svi političari ne usvoje ovu vrstu konstruktivnog pristupa, BiH će nastaviti doživljavati visoke stope emigracije jer će njeni građani tražiti bolje prilike i više stabilnosti i sigurnosti negdje drugdje.

Budućnost zemlje

U ćorsokaku su, čini se, i razgovori o reformi izbornog zakonodavstva. Kakva su Vaša očekivanja u tom pravcu?

- Izborno zakonodavstvo BiH trebalo bi revidirati na sveobuhvatan način, uz poštovanje odluka domaćih i međunarodnih sudova i implementirati preporuke koje su dali ODIHR, Venecijanska komisija i GRECO, Grupa država protiv korupcije. Misija OSCE-a u BiH i ODIHR spremni su pomoći u ovim reformskim naporima. Ako novo izborno zakonodavstvo ne bude usvojeno ove godine, opći izbori 2022. godine će se održati na osnovu postojećeg zakonskog okvira. Bilo kako bilo, pravo glasa je jedno od najosnovnijih demokratskih prava koje građani posjeduju. Ohrabrujem građane BiH da iskoriste ovu moć te izaberu lidere za koje vjeruju da mogu na najbolji način osigurati prosperitetnu i stabilnu budućnost zemlje i njihove djece.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.