JASNA PORUKA

OHR pisao Šuliću: Ovo je jasno nepoštivanje Dejtonskog sporazuma

- Vjerujem da ćete ispoštovati svoju obavezu iz Dejtonskog sporazuma i osigurati nesmetan rad predstavnika OHR-a na današnjoj sjednici - poručili su mu iz OHR-a

Denis Šulić. Arhiv

Piše: D. H.

10.12.2021

Nakon što je potpredsjednik NSRS-a Denis Šulić najavio kako predstavnicima OHR-a neće dozvoliti da prisustvuju današnjoj posebnoj sjednici NSRS o prisvajanju nadležnosti BiH od strane RS, reagirali su iz ureda OHR-a u Banjoj Luci.

Kako je u pismu upućenom Šuliću napisala zamjenica Visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) i šefica ureda u Banjoj Luci  Marijan Berec (Marianne Berecz), njegov stav je neprihvatljiv.

- Ovo je jasno nepoštovanje Dejtonskog sporazuma. Vjerujem da ćete ispoštovati svoju obavezu iz Dejtonskog sporazuma i osigurati nesmetan rad predstavnika OHR-a na današnjoj sjednici u skladu s Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma - stoji u pismu Berecz.

Šulić je jučer rekao da smatra da je za njega nedopustivo da OHR ili bilo koja druga kancelarija na ovaj način komunicira s Narodnom skupštinom RS-a, te da prisustvo njihovih predstavnika na sjednici neće dozvoliti.

- S obzirom na činjenicu da u BiH ne postoji visoki predstavnik pa samim tim ni njegova kancelarija, ne vidim bilo kakav osnov za njihovo prisustvo posebnoj sjednici. Osim toga, samo obraćanje Narodnoj skupštini u imperativu je nešto što ne mogu prihvatiti - rekao je Šulić.


Pismo Šuliću. OHR

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.