TRENUTNA KRIZA U BIH

Švicarski Neue Zürcher Zeitung: Bosanski Srbi prijete secesijom

Autor teksta Andreas Ernst navodi kako je NSRS prošle sedmice donio eksplozivnu odluku

Dodik: Nazvan "banjalučkim nasilnikom. screenshot

E. Ć.

14.12.2021

Politička situacija i trenutna kriza u Bosni i Hercegovini, te odluka Narodne skupštine RS je tema koju pomno prate brojni evropski i svjetski mediji. Tako je i švicarski "Neue Zurcher Zeitung" jutros posvetio pažnju potezima Milorada Dodika u tekstu pod naslovom "Bosanski Srbi prijete secesijom". 

Autor teksta Andreas Ernst navodi kako je NSRS prošle sedmice donio eksplozivnu odluku.




Moglo bi se raditi o politici smirivanja "banjalučkog nasilnika"

- Da li je to sudbonosni korak do ivice ponora? Krajem prošle sedmice parlament RS, srpskog dijela Bosne i Hercegovine, donio je eksplozivnu rezoluciju. Vlada će za šest mjeseci predstaviti zakone koji delegiraju nadležnost za oporezivanje, pravosuđe i odbranu sa države u cjelini na poddržavu. Pokretačka snaga manevra je Milorad Dodik, vodeći političar Republike Srpske i jedan od tri kopredsjednika BiH - piše Ernst, te pojašnjava:

- Taj potez bi značio de facto otcjepljenje RS od Bosne i Hercegovine. Dok neki komentatori vide da se prijeti novi rat, EU i SAD su oprezno reagirale na prijetnju. U svojim javnim izjavama ističu razorne ekonomske posljedice destabilizacije zemlje. Iza kulisa je oštriji ton: Dodiku prijete sankcije.

Ernst dalje piše kako neki analitičari smatraju da bi se moglo raditi o politici smirivanja "banjalučkog nasilnika", kako je naveo švicarski dnevnik. Kako Ernst navodi, Dodikovo ostavljanje roka za realizaciju zacrtanih ciljeva se tumači kao taktika, koja bi za šest mjeseci proizvela nove zahtjeve.

Šta Zapad može učiniti? Sankcije

- Iza skupštinske odluke ne stoji široka većina. Samo se vladajuća koalicija složila, opozicije nije bilo. Dakle, ne radi se o kanalisanju narodne volje, već o tehnici dominacije: da bi ostao na vlasti Dodik će iscenirati sukobe. Novi kvalitet provokaciji daje činjenica da ovaj put zakonski želi da dovede u pitanje politički poredak. Šta Zapad može učiniti? Sankcije Dodiku, a posebno njegovom poslovnom okruženju su dokazano sredstvo.

Privrednici koji ga podržavaju ne uživaju kada su im računi blokirani u stranim bankama i mogu samo da ljetuju u Crnoj Gori. Dodik vidi ovu opasnost. Zbog toga je početkom mjeseca posjetio Putina u Moskvi i tada izjavio da je Kremlj potpuno informisan i ‘spreman da svuda konkretno pomogne’. Naravno, to je dobrodošla prilika da Putin iritira Zapad podrškom Dodika. Ali RS nije Pridnjestrovlje. Dodik bi za tren bio kralj bez države, kladio bi se potpuno na Rusiju, ​​njegovi građani bi masovno bježali - piše Ernst.

Značajna uloga Aleksandra Vučića

On navodi i kako će u rješavanju cijele situacije značajnu ulogu u svemu igrati i Beograd odnosno predsjednik Aleksandar Vučić, a za Dodika se kaže da dobar dio svog političkog kapitala duguje upravo dobrim odnosima s Beogradom.

- Vučić je ambivalentan po pitanju Bosne i Hercegovine. S jedne strane, on uvijek ističe suverenitet i teritorijalni integritet susjedne zemlje. S druge strane, on dozvoljava da svog ministra odbrane Aleksandra Vulina preplavi ‘srpski svet’. Vučić je do sada bio pažen, posebno od strane Nijemaca. 

Angela Merkel se oslanjala na Vučića jer se nadala da će on obezbijediti balans sa Kosovom. To se nije dogodilo. Nova njemačka vlada, a posebno ministrica vanjskih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) iz Zelenih, vjerovatno će manje nježno ići na snažnog čovjeka iz Srbije. Vučića sada treba jasno ohrabriti da pomogne smirivanju situacije u BiH - zaključuje Ernst.

Švicarski medij također navodi kako će, ukoliko se ne reaguje odmah, sukobi u regionu biti sve češći.

Objava švicarskog medija. screenshot

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.