SARAJEVO

Ambasador Nelson: USAID štampa knjigu o Herojima promjena u BiH

U knjizi, koja će biti objavljena početkom 2022. godine, bit će prikazani portreti svih 60 USAID Heroja BiH iz prošle godine

Erik Nelson. USAID

H. J. I.

14.12.2021

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obilježit će svoju izuzetno uspješnu kampanju Heroji BiH objavljivanjem knjige o ovim izuzetnim ljudima, najavio je danas američki ambasador u BiH, Erik Nelson (Eric).

U knjizi, koja će biti objavljena početkom 2022. godine, bit će prikazani portreti svih 60 USAID Heroja BiH iz prošle godine. Osim toga, knjiga će sadržavati fotografije rada USAID-a u Bosni i Hercegovini uz predgovor istaknutog bh. autora.

USAID-ovi Heroji BiH je jednogodišnja kampanja koja promovira građane BiH koji su doprinjeli razvoju svojih zajednica, ali I čitave države. Heroji dolaze iz redova turističkih poduzetnika, prosvjetnih djelatnika, obrtnika, državnih službenika, investitora iz dijaspore, poljoprivrednika i brojnih drugih oblasti. Kampanja je bila dio USAID-ovog obilježavanja 25 godina partnerstva s Bosnom i Hercegovinom.

- Istinski heroji i heroine dolaze iz redova građana, onih koji se opredjeljuju za zajednicu i državu. Postignuća ovih pojedinaca pokreću BiH prema samopouzdanju, prosperitetu, odgovornijoj u vlasti te poštivanju demokratskih sloboda - rekao je ambasador Nelson koji je prisustvovao prijemu u čast sudionika kampanje. 

Sjedinjene Američke Države su, prvenstveno putem USAID-a, osigurale 2 milijarde dolara pomoći za podršku gospodarskom razvoju i društvenom napretku u BiH. USAID je započeo svoj razvojni rad u Bosni i Hercegovini 1996. godine nakon rata. Danas se USAID-ov rad usredotočuje na gospodarski razvoj i jačanje demokracije, borbe protiv korupcije i vladavine prava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.