VAŽAN RAZGOVOR

Šarović i Radončić o sastanku s britanskim izaslanikom Stjuartom Pičem

Veoma je važno da je Velika Britanija imenovala svog izaslanika za zapadni Balkan, kazao je Radončić

A. Čengić

15.12.2021

Stjuart Pič (Stuart Peach), specijalni izaslanik Velike Britanije za zapadni Balkan koji je jučer stigao zvaničnu posjetu BiH, sastao se danas sa liderima opozicionih partija u BiH. 

Nakon sastanka, novinarima se obratio Mirko Šarović, predsjednik SDS-a. 

- Zaključke nikakve nismo pravili. Mi smo rekli svoje kako vidimo situaciju, opozicione stranke iz Republike Srpske i Federacije BiH. Vjerovatno će se ova priča nastaviti. Jedino je to što možemo da kažemo. Ništa posebno novo, kao što nije bilo novo ni na jučerašnjem sastanku. Mi smatramo da ovo ovakvo vrijeme ide na ruku onima koji žele da se ovo nastavi u nedogled i da na ovoj krizi pokušaju da dobiju izbore. Čini mi se da svi to tako rade koji su u vladajućoj koaliciji. Pričali smo o izbornom zakonu, krizi koja vlada i neradu institucija. Da niko ništa drugo ne radi nego bistri politiku onako u prazno koja ne donosi nikakve rezultate. 

Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić kazao je da je veoma važno što je Velika Britanija imenovala svog izaslanika za zapadni Balkan.

- Veoma je važno da je Velika Britanija imenovala svog izaslanika za zapadni Balkan. Mislim da će to dinamizirati procese. Mi smo se danas međusobno upoznali. Iz opozicije su rekli da dok mi stalno zagovaramo dijalog, situacija u zemlji eskalira i da međunarodna zajednica treba biti agresivnija u provođenju svojih mjera ako ih ima. Ako ih nema trebaju nam reći i mislim da se radi o jednom veoma otvorenom dijalogu - rekao je Radončić. 

Podsjećamo, Vlada Velike Britanije početkom decembra izabrala je Piča na funkciju specijalnog izaslanika.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.