SARAJEVO

Danas presuda Ravnogorcima, u Sud BiH stigla i Bakira Hasečić

Radi se o Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću, optuženim za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu “ravnogorskog” udruženja u Višegradu

Aleksić i Hasečić. Avaz

Piše: A.Č.

16.12.2021

Sud Bosne i Hercegovine zakazao je danas izricanje presude Dušanu Sladojeviću, Slavku Aleksiću i Risti Lečiću za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu “ravnogorskog” udruženja u martu 2019. godine u Višegradu.

Izricanje presude zakazano je nakon završnih riječi u kojima je Tužilaštvo zatražilo osuđujuću presudu, a Odbrane oslobađanje. Prema optužnici, Sladojević, Aleksić i Lečić su 10. marta 2019. učestvovali na skupu “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” i svojim postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

- Tužilaštvo je dokazalo da su optuženi bili svjesni da radnje koje su preduzeli 10. marta 2019. na trgu u Višegradu i Dobrunskoj rijeci… mogu dovesti do razbuktavanja mržnje -  kazala je u završnoj riječi tužiteljica Maja Ilić-Stupar.

Na izricanje presude stigla je i Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.