REAKCIJE NA PRESUDU

Bakira Hasečić o odluci Suda da oslobodi Ravnogorce: Pjevali su "da će opet teći krvava Drina", i nikom ništa!

Poslije onoga što smo vidjeli, što smo preživjeli, šta su pjevali "da će opet teći krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina", sve govori da ponovo pozivaju na rat, na genocid

Bakira Hasečić: Ovo je skandalozno. A. Čengić

Piše: A. Čengić

16.12.2021

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja žena - žrtve rata, komentirala je odluku Suda BiH da oslobodi pripadnike četničkog ravnogorskog pokreta za izazivanje nacionalne netrpeljivosti i širenje mržnje.  


Pozivaju na rat

- Poslije onoga što smo vidjeli, što smo preživjeli, šta su pjevali "da će opet teći krvava Drina, evo idu četnici sa srpskih planina", sve govori da ponovo pozivaju na rat, na genocid! Nažalost, postupajući sudija ih je oslobodio odgovornosti. Vidjet ćemo šta će se riješiti u drugostepenoj presudi.

Ovo je grozno, ovo je skandalozno, da ovaj sud stoji iz četnika ratnih zločina, ovo je katastrofalno za sve buduće generacije koje dolaze - kazala je Hasečić.

Prisjetila se četničkog orgijanja u martu 2019. godine.



Ne mogu shvatiti ovo

- Ja sam 10. marta otišla u moj Višegrad da sijem luk da bi izbjegla 13. mart kada se oni sastaju, nisam ni znala da će biti 10. marta. Kad sam otišla da kupim luk, vidjela sam neku gužvu, komeštanje. Onda me novinarka nazvala i pitala jeste li čuli šta su pjevali.

Mene je to momentalno vratilo u 1992. godinu, tekla je krvava Drina gledala sam svojim očima. Njihova poruka je da će biti repriza ratnih događanja, zločina. Žalosno je i grozno ovo. Ne mogu shvatiti da se neko može osloboditi pored onakvih djelovanja i obilježja - kazala je Hasečić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.