DAN RUSKIH DOBROVOLJACA

Bakira Hasečić za "Avaz" o obilježavanju u Višegradu: Ovaj događaj veliča ratne zločine

Ovakvi skupovi se mogu razumjeti samo kao poziv i poruka da se ponovi ono što se desilo u periodu od 1992-1995. godine, rekla je Hasečić

Hasečić: Osuda za okupljanje. Avaz

Alen Bajramovic

12.4.2023

Nakon što je danas u Višegradu obilježen Dan ruskih dobrovoljaca, koji je uvršten u kalendar „značajnih historijskih događaja RS“ u znak sjećanja na ruske borce stradale tokom '90-ih, za portal „Avaza“ svoju reakciju je dalo Udruženje "Žena - žrtva rata" koje naglašava da već godinama osuđuju i pozivaju na zabranu svih okupljanja koja imaju cilj veličanje agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i ideologije koja je dovela do stravičnih zločina nad Bošnjacima.

- To se posebno odnosi na grad Višegrad, u kome su stalna okupljanja poklonika Ravnogorskog četničkog pokreta, kao i mjesto gdje se svake godine 12. aprila obilježava Dan ruskih dobrovoljaca. S tim u vezi, Udruženje je u aprilu 2021. godine, zbog obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca u Višegradu, podnijelo prijavu Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, koje je formiralo predmet i dalo ga u rad postupajućem tužiocu – rekla je Bakira Hasečić,  predsjednica Udruženja “Žena – žrtva rata”  za „Avaz“.

U prijavi je, kako kaže, između ostalog, navedeno da događaj veliča ratne zločine i duboko vrijeđa preživjele žrtve, članove njihovih porodica, prognanike i povratnike.

- Obilježavanje Dana ruskih dobrovoljaca je još jedan od dokaza koliko su strani državljani, u konkretnom slučaju iz Rusije, učestvovali u svim zločinima koji su počinjeni na području Republike Bosne i Hercegovine, posebno u gradu Višegradu. Smatramo da je krajnje vrijeme da se ovakva okupljanja zabrane, a ne da se dopuštaju i podržavaju, uz nezaobilazno učešće lokalnih političara i vjerskih službenika Srpske pravoslavne crkve. Ovakvi skupovi se mogu razumjeti samo kao poziv i poruka da se ponovi ono što se desilo u periodu od 1992-1995. godine – izjavila je Hasečić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.