VANREDNA SJEDNICA

Ahmetović za "Avaz" nakon usvojenih izmjena Ustava Posavskog kantona: Ovo je veliki dan

Pričinjava mi zadovoljstvo što ćemo u budućnosti bez opterećenja raditi u ambijentu u kojem ćemo se fokusirati na razvoj našeg kantona, kaže Ahmetović

Ahmetović: U Posavskom kantonu više neće vladati diskriminacija. Avaz

Piše: E. T.

16.12.2021

Skupština Posavskog kantona na današnjoj je izvanrednoj sjednici jednoglasno usvojila amandmane na kantonalni Ustav, većina njih se odnosi na tehnička pitanja, ali usvojeni su i amandmani koji se odnose na konstitutivnost, službene jezike i pisma na području ovog kantona. Ukupno je predložen 21 amandman, a sada su napravljene značajne izmjene.

Velike zasluge za današnje historijske promjene u funkcioniranju Ustava, pored svih ostalih, svakako pripadaju Senadu Ahmetoviću iz Saveza za bolju budućnost BiH, predsjedniku Kluba Bošnjaka u ovoj Skupštini i delegatu u Domu naroda FBiH. 


Skinuta teška anatema

- Današnji dan je veliki dan i želim da izrazim svoje zadovoljstvo i ovo je velika politička pobjeda svih nas i svih onih koji su učestvovali u donošenju izmjena posavskog kantona - kazao je Ahmetović nakon sjednice.

U izjavi za portal "Avaza" Ahmetović kaže da je današnji čin politička pobjeda svih koji su učestvovali u izmjeni Ustava Posavskog kantona.

- Pričinjava mi zadovoljstvo što ćemo u budućnosti bez opterećenja raditi u ambijentu u kojem ćemo se fokusirati na razvoj našeg kantona. S njega je skinuta teška anatema da smo kanton u kojem preovladava diskriminacija. Mislim da će ovo biti podstrek za vraćanje povjerenja jednih u druge, a to je najvažnije za sveukupne naše odnose i stvaranja pretpostavki da se kao civilizovani ljudi ophodimo jedni prema drugima, bez bilo kakvih podozrenja. Ovo je svojevrsna snaga koja će stvoriti ambijent koji svi mi želimo. Želim se zahvaliti svima onima koji su istinski i iskreno radili na tome da dođe ovaj dan - kazao je Ahmetović.


Svi građani jednaki

Najbitnija poruka za građane Posavskog kantona je da su od večeras, od ponoći, svi građani ovog kantona i njene dijaspore jednakopravni, odnosno ravnopravni.

- Zahvaljujem ministru pravde što nam je korektnim odnosom, kao obrađivaču, zatim vladi kao predlagaču, kolegama u skupštini i medijima koji su nam dali vjetar u leđa da sprovedemo ono što nam je Ustavni sud omogućio. Želim da izrazim svoje zadovoljstvo i da još jednom naglasim zahvalnost za angažman i svesrdnu pomoć da u ovom trenutku, uoči predstojećih blagdana pored ostalih poklona, priuštimo sebi i ovaj koji smo, vjerujem svi mi priželjkivali a dokaz za to je da smo danas jednoglasno izglasali ove amandmane za sve građane Posavine i njene dijaspore - kazao je Ahmetović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.