POVODOM ZAKLJUČAKA NSRS

Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputili pismo Satleru

Vama je poznato da je VRS odgovorna za najbrutalnije zločine na prostoru Evrope od II svjetskog rata i da su dva suda UN dala svoje stavove o VRS kao zločinačkoj organizaciji

Uputili otvoreno pismo Satleru. Avaz

H. J. I.

17.12.2021

Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženje žrtava i svjedoka genocida uputili su pismo Johanu Satleru (Johann Sattler), šefu delegacije EU. 

Prenosimo ga u cijelosti. 

- Hvala Vam na Vašem odgovoru, kojim ste nam pojasnili Vaš stav, odnosno stav EK o stanju u BiH. Također smo razumjeli da naša zabrinutost za stanje u BiH podsjeća na predratni period i izaziva jezivost, ona za nas jeste zaista jeziva.


Isti scenario

Ako neko želi da reafirmira vojsku za koju je međunarodni sud pravde (MSP) utvrdio da je odgovorna za počinjeni genocid, onda naravno da je za nas to jeziva i pomisao. Za nas je to isto kao kad bi neko u Saveznoj Republici Njemačkoj pokušao da oživi SS jedinice.

Vama je poznato da je VRS odgovorna za najbrutalnije zločine na prostoru Evrope od II svjetskog rata i da su dva suda UN dala svoje stavove o VRS kao zločinačkoj organizaciji i organizaciji koja je bila sastavni dio udruženog zločinačkog poduhvata.

Danas, nažalost, nakon više od 25 godina na sceni je isti scenario sa velikim brojem istih učesnika.


Preko 300 osoba osumnjičenih za ratne zločine

Zbog sporosti i aljkavosti bh. pravosuđa, kao i susjednih država u kojima se, prema zvaničnim podacima, krije preko 300 osoba osumnjičenih za ratne zločine , mi žrtve danas čekamo ponovno okupljanje zločinaca pod krinkom "VRS".

I sama pomisao, da ukoliko dozvolite realizaciju zaključaka RS- a, da će zločinci koji se kriju od pravde nesmetano ući u Republiku Srpsku i biti nosioci formiranja VRS u nama stvara strah i jezu da će se dešavanja iz 90-ih ponoviti.

Iz navedenih razloga od vas tražimo, kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, da spriječite i onemogućite nastavak aktivnosti na provođenju zaključaka Narodne Skupštine RS - zaključili su u pismu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.