MAĐARSKI PREMIJER

Orban najavio: Mađarska vlada šalje 100 miliona eura pomoći RS-u

Premijer Mađarske je istakao punu podršku Dodiku, te ga nazvao demokratski izabranim političarem

Milorad Dodik i Viktor Orban. arhiv

E. Ć.

21.12.2021

Premijer Mađarske Viktor Orban ponovio je kako će blokirati sve poteze Evropske unije da sankcionira režim lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika zbog njegovih separatističkih planova. Istakao je da će Mađarska dati 100 miliona eura pomoći RS-u.

Mađarski premijer je ovo rekao odgovarajući na pitanje novinara BIRN-a na trosatnoj konferenciji za novinare u Budimpešti, rijetkoj prilici da se mađarskom lideru postave kritička pitanja, prenosi "Balkan Insight".

Orban je opisao Srbiju i RS kao ključ stabilnosti Zapadnog Balkana, a njemačku vladu, koja je najavila sankcije za Dodika, pozvao je da integrira regiju u EU umjesto da je kazni. Premijer Mađarske je istakao punu podršku Dodiku, te ga nazvao demokratski izabranim političarem i upozorio je zapadne sile da bi "egzorcizam Dodika", koji je više puta prijetio odcjepljenjem od Bosne i Hercegovine, bio opasan, dodavši kako je bosanska granica samo sedamdesetak kilometara od juga Mađarske.

- Dopustite mi da istaknem da je bosanska granica udaljena samo 70 do 80 kilometara od naše južne granice i svaki sukob bi se mogao preliti na Mađarsku - rekao je Orban.

On je odgovarajući na pitanje BIRN-ovog novinara potvrdio da će mađarska vlada dati 100 miliona eura finansijske pomoći RS-u, a kako je naveo, novac je namijenjen za financiranje malih i srednjih firmi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.