SPECIJALNI PREDSTAVNIK EU

Satler za austrijske medije: Ovo se može smatrati i pokušajem Dodika da Bošnjake “prisili da sjednu za pregovarački stol”

Rekao je i kako postupci bosanskih Srba nisu samo protiv pravila već i protiv zahtjeva zemlje za članstvo u EU, rekao je Satler

Johan Satler za austrijske medije govorio i o Dodiku. Arhiv

N. Aj.

23.12.2021

Specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johan Satler (Johann Sattler) ne isključuje mjere EU s obzirom na napetosti u BiH. 

“Financijske subvencije” su “način da se jasno pokaže da je to protivno pravilima”.

- Postoje različiti načini reagiranja - rekao je Austrijanac u srijedu za Ö1 u "Mittagsjournalu", a prenosi "Kronen Zeitung", s obzirom na bojkot institucija od strane bosanskih Srba i događaje u toj jugoistočnoevropskoj zemlji.

Spor oko nadležnosti

Unatoč upozorenjima međunarodne zajednice, Skupština Republike Srpske, odlučila je prenijeti nadležnosti s državnog na entitetski nivo u područjima oporezivanja, pravosuđa, sigurnosti i obrane. To je vodio Milorad Dodik, predsjednik Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNDS). Najavio je da će u roku od šest mjeseci pokrenuti zakone.

"Imamo de facto blokadu"

- Imamo de facto blokadu najviših i najvažnijih institucija. Imamo blokadu Predsjedništva, Parlamenta i Vijeća ministara - rekao je Satler i dodao:

- Ovo ne može dalje. Ovo se može smatrati i pokušajem Dodika da drugu stranu – Bošnjake – “prisili da sjednu za pregovarački stol”.

Rekao je i kako postupci bosanskih Srba nisu samo protiv pravila.

To je također protiv zahtjeva zemlje za članstvo u EU - rekao je Satler.

Riječ je također o izgradnji zajedničkog privrednog prostora.

- Još postoje prepreke u trgovini između entiteta. Ono što ovdje vidimo je nešto što ide u potpuno drugom smjeru. U tom smislu, postoje načini i sredstva da se to jasno izrazi - naglasio je Satler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.