BIVŠI ŠEF DIPLOMATIJE BIH

Lagumdžija: Komšić i Izetbegović generišu atmosferu straha, Dodika ne čuvaju ni Rusija ni Kina

Rekao sam da je Dodik kao Karadžić, da divlja, i da ja potpuno ne razumijem ako oni stoje iza njega. Kina je zadnja zemlja koja podržava secesiju, dodao je Lagumdžija

Zlatko Lagumdžija, Željko Komšić i Bakir Izetbegović. avaz

E. Ć.

24.12.2021

Nekadašnji šef diplomatije Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija kazao je da prema njegovoj ocjeni Milorad Dodik nije počinio krivično djelo, nego je ušao u fazu njegove primjene. S druge strane, Lagumdžija smatra da Željko Komšić i Bakir Izetbegović također generišu atmosferu straha.



Komšić nije mogao spriječiti harmonikaša da uđe u Predsjedništvo

- I Bakir Izetbegović i Željko Komšić generišu također atmosferu straha, prepadaju nas. Željko Komšić, koji ne može harmonikaša da spriječi da uđe u Predsjedništvo, zašto onda izjavljuje: "Ako neće ljudi iz međunarodne zajednice, mi ćemo ga skloniti (Dodika)". Pa skloni ga kad si u stanju da ga skloniš, šta će ti međunarodna zajednica - poručio je Lagumdžija za "N1".

On smatra da su u odnosu prema BiH isti Komšić i Izetbegović sa jedne strane, te Dodik i Čović sa druge.

- Mislim da Bakir Izetbegović igra potpuno istu igru, kao i Željko Komšić, njih četvorica su vlasnici naših sudbina - rekao je Lagumdžija te dodao: Rekao sam ambasadorima Kine i Rusije da je Dodik kao Karadžić.


Dodik kao Karadžića

Nekadašnji šef diplomatije BiH smatra da ne vjeruje da Dodiku čuvaju leđa ni Rusija ni Kina. Lagumdžija kaže da je crvena linija preko koje neće preći ni EU ni SAD zapravo VSTV, OS BiH i UIO BiH.

- Rekao sam da je Dodik kao Karadžić, da divlja, i da ja potpuno ne razumijem ako oni stoje iza njega. Kina je zadnja zemlja koja podržava secesiju. Mogli ste vidjeti intervju Lavrova, Rusija ima protivljenje visokog predstavnika, ali je za očuvanje teritorijalnog, ne podržava secesiju - poručio je Lagumdžija.

Dotakao se i svog susreta sa Harisom Silajdžićem u Istanbulu, s kojim, kako kaže Lagumdžija, dijeli mišljenje.

- Ovo je sve skupa jedna situacija koja je najgora kada je u pitanju bh. i bošnjački politički faktor, u većem rasulu nije bio. Ni on ni ja nismo odustali da činimo sve što možemo da uradimo sve što možemo, ono što bi trebali da rade oni koji su izabrani - rekao je Lagumdžija za "N1".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.