APELUJU NA VLADU FBIH

Sindikat službenika sudske policije FBiH: Ispoštovati odredbe Kolektivnog ugovora

Jedino razumno rješenje jeste dijalog i uzajamno uvažavanje, navodi se u saopćenju

Reprezentativni Sindikat službenika sudske policije Federacije BiH apeluje na Vladu FBiH. Arhiv

N. Aj.

28.12.2021

Reprezentativni Sindikat službenika sudske policije Federacije BiH apeluje na Vladu Federacije BiH da ima razumijevanja u vezi prijedloga za povećanja plaće policijskim službenicima Sudske policije Federacije BiH.

Kako se navodi u saopćenju, Sindikat službenika sudske policije Federacije BiH će iskoristiti svaki instrument sindikalne borbe, kako bi se zaustavilo grubo kršenje Kolektivnog ugovora.

- Očigledno Vlada Federacije ide u pravcu kao i 2008 godine. kada su ovakvim samoinicijativnim i nesavjesnim odlukama izazvali na desetine hiljada tužbi i na stotine miliona maraka štete budžetu Federacije BiH na osnovu sudskih potraživanja. 

Također, poručujem da ovim nesavjesnim postupanjem Vlade Federacije BiH odnosno kršenjem člana 23. stava 2. Kolektivnog ugovora u kojem je decidno definiran postupak utvrđivanje osnovice za 2022. godine, a koju odredbu Vlada Federacije BiH uporno ignoriše, a što će se negativno odraziti na ovu policijsku agenciju. Napominjemo da je u 2021. godini ovu policijsku agenciju je napustilo 10-ak policajaca, iz razloga što sa ovolikim povećanjem cijena, policijski službenici sudske policije u Federaciji BiH nisu u mogućnosti svojim porodicama pružati dostojan minimalni standard života. Također u 2022. godini imamo 20-ak policijskih službenika, koji su najavili sporazumni raskid radnog odnosa.

Apelujemo na Vladu Federacije BiH da ispoštuje odredbe Kolektivnog ugovora i usvoji sindikalne prijedloge, kako bi zaustavili napuštanje policijskih službenika sudske policije u Federaciji BiH. Jedino razumno rješenje jeste dijalog i uzajamno uvažavanje - navodi se u saopćenju koje potpisuje Alen Pozder, predsjednik sindikata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.