REAKCIJA

Oglasili se iz HNS-a: Bužim kao glavno središte "moderne i građanske" BiH po mjeri SDA

Ovo je moralno i etičko dno koje nećemo dopustiti da postane norma ponašanja, navodi se u sopćenju HNS-a

Iz HNS-a se oglaisli saopćenjem. Arhiv

N. Aj.

28.12.2021

Iz Hrvatskog narodnog sabora (HNS) reagirali su na jučerašnju objavu na Facebook stranici Općinskog odbora SDA Bužim kojem je zasmetala božićna čestitka na jednom od bilborda u ovom gradu.

- Duh Božića i božićnog vremena je dio tradicije bosanskohercegovačke povijesti vezan uz hrvatski i katolički identitet. Stječemo dojam, da svaki Božić, netko ili više njih, svjesno i maliciozno traže način da umanje, degradiraju ili ogade ovaj blagdan radosti.

Poruke SDA i načelnika u Bužimu u kontekstu Božića se ne mogu ni osuditi. Gnjusno, poražavajuće i za svaku osudu je uopće pročitati priopćenje za javnost koje su uputili općinska organizacija SDA, kao i načelnik Bužima. Ovakve reakcije su živi dokaz i primjer "moderne i građanske" države kako je očigledno promišlja SDA. To je valjda taj primjer jednakopravnosti i suverenosti s kojom bi trebali pristupiti EU, a božićna čestitka je vrijeđanje?!

Novootkrivena prijestolnica SDA-ovog "modernog i građanskog" danas bi se kolektivno trebala postidjeti, a načelnik Nanić uputiti ispriku. Ne katolicima niti nekome Hrvatu, nego svim normalnim ljudima u Bosni i Hercegovini, bez obzira kojem konstitutivnom narodu ili konfesiji pripadali.

Ovo je moralno i etičko dno koje nećemo dopustiti da postane norma ponašanja - navodi se u sopćenju HNS-a.

Podsjećamo, na Facebook stranici OO SDA Bužim objavljeno je da "mnoge Bužimljane ovih dana interesuje kome premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić i predsjedavajući Skupštine USK Razim Halkić čestitaju Božić u Bužimu s velikog bilboard plakata koji je postavljen u centru Bužima kod firme Saniteks".

- Ovo je po prvi put da se ovakav plakat postavi u Bužimu, što je izazvalo revolt mnogih građana, s obzirom da je Bužim čisto bošnjačka sredina i da su ovakvi plakati doživljeni kao provokacija za sve koji žive u Viteškom gradu Bužimu.

Stranka demokratske akcije (SDA) Bužim izražava nezadovoljstvo ovakvim činom premijera kantona i predsjedavajućeg Skupštine USK-a, te traži da se isti plakat o trošku nalagodavaca hitno ukloni iz Bužima. Obzirom da premijer kantona ima dva savjetnika iz Bužima tražimo da se isti izvinu svim Bužimljanima zbog ovakvog provokativnog plakata koji nema nikakvu svrhu i dodatno provociraju naše sugrađane. OO SDA smatra da se ovakva praksa više nikad ne može i ne smije ponoviti u Bužimu, jer ako ovo dozvolimo sada iduće godine ne bi nas začudilo da u centru grada donesu slamu i jaslice - napisano je jučer na Facebook profilu OO SDA Bužim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.