RAZGOVOR

Bodo Veber za "Avaz": Dodik se preračunao

Ozbiljna prijetnja Dodikovog puta ka de facto secesiji počela je ozbiljno pomjerati odnos snaga, ali je taj proces još u toku

Veber: Zapad mora zaustaviti Dodika. Arhiv

Razgovarao: Danijal Hadžović

29.12.2021

Dodik će istrajati u pokušaju otimanja nadležnosti države BiH jer mora, kaže u razgovoru za „Avaz“ Bodo Veber (Weber), analitičar, politolog i saradnik Vijeća za demokratizaciju politike iz Berlina.


Kriv Zapad

U posljednjih 15 godina, i nakon tridesetak prijetnji secesijom i raznim referendumima, Dodik nikad nije išao dalje nego sad, smatra Veber i dodaje da se čini da prvi put teško može nazad.

- Kriv je Zapad, Dodik je proizvod slabosti Zapada. Njegova igra svih ovih godina počivala je na iskorištavanju slabosti SAD i EU. Stalno je testirao crvene linije Zapada. Iskusio je da je odbrana tih crvenih linija poprilično slaba te na kraju uvijek ponešto dobivao otkazujući prijetnje-najave. Ovaj put čini mi se da se Dodik preračunao - smatra Veber.

Navodi kako se odnos snaga na Zapadu počeo mijenjati na Dodikovu štetu.

- Ozbiljna prijetnja Dodikovog puta ka de facto secesiji počela je ozbiljno pomjerati odnos snaga, ali je taj proces još u toku. Američka ekipa koja je trenutno i dalje zadužena za zapadni Balkan potječe još pretežno iz Trampove (Trump) administracije. Nova njemačka vlada tek je počela raditi na obuzdavanju Dodika. Zato još nema konkretnijih mjera - ističe Veber.


Nema dila

Veber upozorava da Zapad secesionistički Dodikov projekt i prijetnju blokadom izbora mora shvatiti ozbiljno.

- Samo pojavljivanje Palmera i Ajhorst (Eichhorst) kao pregovarača već je bio znak da su pregovori o promjeni Izbornog zakona vođeni od lokalnih predstavnika EU i SAD u Sarajevu pali u krizu. Posljednje odgađanje pokazuje da od tog prljavog dila nema ništa. Dakle, vjerujem da nema ništa od onoga što Dodik traži za otkazivanje secesije. Ali zbog propasti dogovora, ostaju Čovićeva i Dodikova prijetnja blokadom održavanja izbora te započeti put u secesiju. I to je nešto čim će se Zapad u idućih šest mjeseci morati ozbiljno pozabaviti, spriječiti - navodi Veber.


Burna godina

- Godina 2022. u BiH će biti burna. Kao što sam već rekao, očekujem da će propasti cjelokupni paket dogovora Dodika i Čovića. Onda će se i Dodik i Čović sredinom godine snalaziti pred historijskom odlukom: da li ići dalje u rušenje političkog i ustavnog sistema. U konfliktu sa Zapadom, bez obzira na sve njegove prošle i trenutne slabosti, oni ne mogu pobijediti - smatra Veber.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.