HEROJI MEĐU NAMA

Ušao u hladnu i nabujalu rijeku Bosnu: Huso Sinanović od sigurne smrti spasio djevojčicu

Čuo sam kako me doziva i govori mi "Pomozi mi, odnijet će me voda". Nisam gubio glavu i nastavio sam tražiti način da je spasim, kaže Huso Sinanović

Huso Sinanović izvukao djevočicu iz nabujale rijeke Bosne. Avaz / Ilustracija

Piše: E. T.

29.12.2021

Da jučer u popodnevnim satima nije naišao Huso Sinanović i izvukao je iz nabujale i hladne rijeke Bosne, ko zna šta bi bilo sa djevojčicom iz Sarajeva. 

Huso živi u selu Svrake kod Vogošće. Bavi se poljoprivredom. Bio je na terenu jučer, vozio je ovce. Vraćajući se kući s teškog posla i umoran, na mostu u Semizovcu, uočio je nekoliko ljudi. Vidio je muškarca kako trči prema benzinskoj pumpi na kojoj je bilo policijsko auto. 

Zanimalo ga je šta se događa. 


Nije imala snage

- Zaustavio sam automobil i prišao ljudima da pitam šta se događa. Oni su mi pokazali na rijelu i vidio sam da voda nosi djevojčicu. Rekao sam ovim ljudima "hajde da je pokušamo spasiti" i potrčao prema obali rijeke. Obzirom da je težak teren, morao sam se spustiti malo niže i iza kuće pored jednog mosta sići do obale rijeke - priča Huso za portal "Avaza".

Kaže da u tim trenucima nije gubio nadu da će izvuči dijete iz rijeke.

- Tražio sam neko drvo, dovoljno dugo da joj pružim, kako bi se ona uhvatila i da je tako privučem. Našao sam drvo, dobacio joj. Međutim, ona nije imala snage da se dovoljno čvrsto drži za drvo. Bila je i promrzla i plakala je. Čuo sam kako me doziva i govori mi "Pomozi mi, odnijet će me voda". Nisam gubio glavu i nastavio sam tražiti način da je spasim - dodaje heroj Huso Sinanović.


Kaže da je voda djevojčicu donijela među vrbe i da mu je tu bilo lakše da joj pomogne.

- Bila je jedna vrba, uhvatio sam se za grane, ušao sam u rijeku i privukao je prema sebi. Uhvatio sam je za ruku i izvukao na obalu. Tu su prišli i drugi ljudi. Drama je bila završena. Stigla je i policija, i hitna pomoć. Ona je bila izbezumljena. Ni meni nije bilo svejedno, veliki je to šok - kaže na kraju Huso Sinanović.


Zvao ga daidža djevojčice

Dodaje da ga je zvao daidža djevojčice.

- Sretan sam što sam je uspio spasiti. Ne znam kako je završila u rijeci - dodaje on.

Huso Sinanović je prije 7 godina kao i njegove komšije bio primoran seliti iz sela Svrake, koje je pogodilo stravično klizište. Bilo je to u vrijeme jednog od najvećih potopa koji su pogodili BiH. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.