RIJEČ STRUKE

Imunolog Jasenko Karamehić za „Avaz“: Omikron je posljednji trzaj korone

Po meni, čim koronavirus ovoliko mutira, nalazi se u jednoj silaznoj putanji, naglasio je dr. Karamehić

Dr. Karamehić: Te mutacije su njegov pokušaj da preživi. Avaz

Piše: Z. Karić

30.12.2021

Omikron, nova varijanta koronavirusa koja je zatvorila mnoge zemlje širom svijeta, stigao je i u našu zemlju. Koliko je opasna nova varijanta COVID-19, da li izaziva težu kliničku sliku i koliko brzo se širi, za portal „Avaza“ objasnio je istaknuti imunolog i stručnjak, prof. dr. Jasenko Karamehić. 


Sužen manevarski prostor

- Omikron dolazi iz korona familije virusa i nastao je mutacijom. Naime, on ima dosta mutacija na spajk proteinu, na onom šiljku koji probija našu ćeliju da bi ušao u nju, širio se i uništio je. Ono što mene raduje kao naučnika je sam podatak da, iako omikron ima puno mutacija, to nije dobro za njega. Vakcina je ta koja je usporila njegovo širenje i on nema više manevarskog prostora i te mutacije su sve njegov pokušaj da preživi – kazao je dr. Karamehić. 

Samim ovim, ističe dr. Karamehić, vidi se da su nauka i medicina uradile velike stvari. Mnogo je već vakcinisanih ljudi gdje on ima sužen manevarski prostor, nema gdje da se širi da bi preživio. 

- Omikron uglavnom napada nevakcinisane ili one osobe koje nisu kompletno vakcinisane. Dosadašnja klinička ispitivanja su pokazala da oboljeli od omikrona nemaju težu kliničku sliku. Štavise, pokazalo se da imaju blažu kliničku sliku nego ovi raniji sojevi. Što je dobro za nas – navodi dr. Karamehić. 



Brzo se širi

S druge strane, ono što nije dobro za nas, kako pojašnjava ovaj imunolog, jeste to što se brzo širi. Kod onih koji nisu vakcinisani može izazvati teže kliničke slike, pa čak zahtijevati i hospitalizaciju te priključivanje na respirator. Zbog toga bi se građani trebali pridržavati epidemioloških mjera i obavezno se vakcinisati.

 - Omikron, kada su u pitanju njegovo trajanje te simptomi i sve ostalo, ne razlikuje se od ostalih sojeva. Ono što je važno naglasiti je da omikron ima blažu kliničku sliku te i od njega, također, i vakcinisani mogu oboljeti, ali će proći kao s lakšom prehladom – govori dr. Karamehić.

Naglasio je i to da po svemu viđenom korona polako nestaje.

- Mislim da se korona umorila od „napada“ na ljude. Po meni, čim ona ovoliko mutira, ona se nalazi u jednoj silaznoj putanji – naglasio je dr. Karamehić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.