KONAČNO POZITIVNA PRIČA

BiH je hit-destinacija za skijaše

Decembar najuspješniji u historiji Jahorine, rekordna posjeta i na Bjelašnici, Vlašić omiljena destinacija, na Rav noj planini nikad više snijega i posjetilaca

Piše: A. Bajramović

30.12.2021

Vlašić: Kapaciteti dobro popunjeni. Arhiv

Rana zima i snježne padavine, povoljne cijene, ali i blaže epidemiološke mjere najavljuju uspješnu turističku sezonu u skijaškim centrima u Bosni i Hercegovini. Jedan broj njih zimsku sezonu otvorio je i novim, tokom ljeta izgrađenim kapacitetima, pa se s nadom gleda u nebo, očekuje da neuobičajeno topao kraj decembra uskoro zamijene minusi i novi snijeg, pa da rekordi budu oboreni.


Padaju rekordi

U Olimpijskom centru (OC) „Jahorina“ decembar 2021. je najuspješniji u historiji planine, a svi smještajni kapaciteti popunjeni su do 1. marta.

- Za 28 dana više od 40.000 skijaša je do sada bilo na planini. To je ono na što sam najviše ponosan. Ponosan sam što smo do početka sezone uspjeli da završimo sve planirane projekte, što je kapacitet ove sezone veći za 9.500 skijaša i što imamo najmoderniji ski-centar ne u regionu već u ovom dijelu Evrope - kazao je za „Avaz“ direktor OC “Jahorina” Dejan Ljevnaić.

U novu sezonu Olimpijski centar ušao je s pet novih žičara, a realiziran je i najznačajniji projekt izgradnje gondole Poljice, kapaciteta 3.600 skijaša na sat. Bit će organiziran i doček Nove godine u olimpijskom baru, ali i na stazama, uz novogodišnje skijanje do dva sata ujutro.

U KJP ZOI '84 u Sarajevu urađena je reorganizacija preduzeća, započet proces digitalizacije, urađeni projekti automatizacije parkinga i unapređenja Ski-data sistema.

- Ove sezone smo već u pretprodaji ostvarili rekordnu prodaju, što je više lokalnog karaktera, jer najveći broj kupaca sezonskih karata za sve usluge vertikalnog transporta na Igmanu i Bjelašnici su građani Sarajeva. Sezona je počela 30. novembra i do sada smo zabilježili rekordan broj turista iz susjednih zemalja, a sada nam već pristižu i turisti iz zemalja zapadne Evrope. Ove godine je interesantno da imamo sve više posjetilaca iz zemalja Bliskog istoka koji skijaju. Prema broju skijaša, decembar je rekordan, a nijedan dan nismo imali zastoj - rekao je Aldin Smajkan, rukovodilac marketinga i prodaje u JP ZOI '84.


Mnoge zemlje

Ski-centar “Ravna planina” kod Pala postoji već šest godina i, prema riječima direktora Veljka Golijanina, niti jedne zime do sada nije imao snijega kao ove, jer je visina bijelog prekrivača na stazi na nadmorskoj visini od 950 do 1.300 metara oko 1,2 metra.

- Naši gosti su većinom stanovnici Sarajeva jer smo udaljeni dvadesetak minuta od Vijećnice. Tome smo podredili i našu gastronomsku ponudu. A imamo i goste iz drugih gradova, ali i Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Srbije, dijaspore. Ove godine imamo oko 100 smještajnih jedinica u apartmanskom naselju koje su u završnoj fazi. To je nešto što nam je do sada nedostajalo - istakao je Golijanin.

Smatra da epidemiološke mjere u evropskim zemljama mogu utjecati na veći broj posjeta skijalištima u BiH, ali mjere koje su trenutno na snazi poštuju se i na Ravnoj planini.

- Organizujemo doček Nove godine, muzički program, ali smo ograničili broj prisutnih i već smo popunjeni - dodao je Golijanin.


Brojni gosti na skijalištima. Arhiv

Ski-liftovi na Vlašiću u pogonu su od 10. decembra i do sada nisu zaustavljani, kaže Aldijana Dizdar, portparol Turističke zajednice SBK. Vlašić je jedan od omiljenih ski-centara u BiH jer, osim prirodnih ljepota, raspolaže i raznovrsnim sadržajima i brojnim smještajnim kapacitetima.

- Brojne rezervacije u najatraktivnijem srednjobosanskom ski-centru potvrđuju da vlada ogromno interesiranje za zimovanje prvenstveno na Vlašiću, ali i na ostalih šest ski-centara na području srednje Bosne. Jedna od prednosti Vlašića je i to što raspolaže različitim ski-stazama, od onih za najmlađe sankaše, onih lako savladivih za početnike, do onih težih za iskusne skijaše i snoubordere - kazala je Dizdar.


Mali grad

U Ski-centru “Babanovac” smješten je mali grad s ćevabdžinicom, slastičarnom, kafićima, pa i objektima s bazenima, spa i sauna programom.

Ove godine, zbog pandemije koronavirusa i nepoznanice do kada će ona trajati, nije bilo dodatnih ulaganja u skijaške staze i infrastrukturu, ali Dizdar ističe kako i sa sadašnjom, izuzetno bogatom ponudom, uz povoljne vremenske uvjete, turistički radnici u ovom dijelu BiH očekuju veoma uspješnu sezonu.


Online platforma

Đapo: Puno bolji imidž kompanija. Avaz

Ministrica okoliša i turizma FBiH Edita Đapo predstavila je jučer u Sarajevu online platformu “safetravels.turizambih.ba” za dodjeljivanje certifikata “Safe Travels” kompanijama i organizacijama u BiH. Riječ je o oznaci koju dodjeljuje Svjetsko vijeće za turizam i putovanja (WTTC), a koja omogućava putnicima da prepoznaju destinacije koje su usvojile globalne standarde zdravstvene i higijenske zaštite vezane za borbu protiv pandemije COVID-19.

- Oznaka “Safe Travels” znači puno bolji imidž kompanija, bilo da se radi o hotelima, turističkim agencijama, vodičima ili bilo kojim pružateljima usluga, kao što su muzeji i slično - dodala je Đapo.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.