JAVAŠLUK

Elektroprivreda BiH dužna "Strabagu" isplatiti oko sedam miliona eura

EPBiH je obavještena da je izgubila spor, ali se još uvijek čekaju informacije da li je riječ o pravosnažnoj presudi

Austrijanci su prvobitno tražili 20 miliona eura. arhiv

Piše: M. Aščić

2.1.2022

Austrijski "Strabag" dobio je spor pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Briselu, po kojem je državna kompanija "Elektroprivreda BiH" dužna isplatiti odštetu od oko sedam miliona eura, potvrđeno je za "Avaz" iz ove državne firme.Radovi zaustavljeni 2016. godine

EPBiH je obavještena da je izgubila spor, ali se još uvijek čekaju informacije da li je riječ o pravosnažnoj presudi. Austrijanci su prvobitno tražili 20 miliona eura.

Radi se o arbitraži po kojoj je ova austrijska firma tužila „Elektroprivredu“ zbog spora u vezi s gradnjom hidrocentrale Vranduk, čiji su radovi 2016. godine naprasno zaustavljeni.

"Strabag", koji je bio vođa konzorcija na projektu vrijednom 114 miliona maraka, odlučio je početkom 2016. godine raskinuti ugovor, jer je tražio da mu se osigura dodatnih 20 miliona KM za radove, na šta u EPBiH nisu željeli pristati.

Nisu uspjeli postići sporazum

Iako su "Strabag" i "Elektroprivreda BiH" pokušavali postići sporazum o mirnom rješavanju spora, kao bi se izbjegla arbitraža, Austrijanci su se ipak odlučili na tužbu.

Raskidom ugovora zaustavljena je gradnja prve hidrocentrale u sistemu EPBiH, na koju se čeka već 30 godina. Zbog blokada, ovo gradilište, odlukom EBRD-a, moralo je biti vraćeno u prvobitno stanje.

Kako bi izbjegla da projekt propadne, “Elektroprivreda BiH” predložila je 2018. godine EBRD-u drugi konzorcij, s “Končarom” i “Euro-Asfaltom”, ali su odbijeni.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.