ARBITRAŽA SA STRABAGOM

Angažirana advokatska kuća iz Belgije: "Elektroprivreda BiH" spašava 32,8 miliona KM

Zbog spora u vezi s izgradnjom HE “Vranduk” državna firma dužna isplatiti 32,8 miliona KM Austrijancima

EPBiH: Spasiti projekt od kolapsa. Avaz

Piše: M. Aščić

26.3.2022

Uprava i Nadzorni odbor „Elektroprivrede BiH“ donijeli su odluku kojom se traži preispitivanje i poništenje međunarodne arbitraže u Briselu kojom je ova državna firma dužna isplatiti „Strabagu“ odštetu od 16,4 miliona eura (32,8 miliona KM).


Visina odštete

Radi se o arbitraži koju je pokrenula ova austrijska firma protiv EPBiH zbog spora u vezi s gradnjom Hidrocentrale (HE) “Vranduk”, čiji su radovi 2016. godine naprasno zaustavljeni.

Zbog visine odštete i spora Uprava EPBiH odlučila je angažirati jednu belgijsku advokatsku kuću kako bi sačinili žalbu na presudu, a ona bila poništena ili preispitana.

Ofanziva EPBiH, ali i Vlade FBiH pokrenuta je kako bi se izbjeglo plaćanje višemilionske odštete.

Prema presudi arbitražnog suda u Briselu, EPBiH dužna je „Strabagu“ isplatiti 5,7 miliona eura za bankovnu garanciju, ali i 410.814,08 eura za troškove bankovnih garancija. Utvrđeno je arbitražom da Austrijancima moraju platiti i 7,8 miliona eura za ostale troškove


HE Vranduk: Radovi 2016. godine naprasno zaustavljeni.. Arhiv

“Strabag”, koji je bio vođa konzorcija na projektu vrijednom 114 miliona maraka, odlučio je početkom 2016. godine raskinuti ugovor jer je tražio da mu se osigura dodatnih 20 miliona KM za radove, na šta u EPBiH nisu željeli pristati.


Izmakla dobit

Iako su “Strabag” i “Elektroprivreda BiH” pokušavali postići sporazum o mirnom rješavanju spora kako bi se izbjegla arbitraža, Austrijanci su se ipak odlučili na tužbu i dobili presudu.

Jedino što “Strabagu” nije presuđeno jeste izmakla dobit, jer je utvrđeno da nisu dokazali da su imali profit iz zaključenog ugovora za projekt HE “Vranduk”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.