IZVRŠEN ZADATAK

Deminirana buduća trasa autoputa kod Konjica

Uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na zadatku obavili su pripadnici FUCZ

A. O.

5.1.2022

Deminer na terenu. FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Deminerski zadatak “Koridor Vc Konjic-Mostar” u naselju Mladeškovići, 5 kilometara jugoistočno od Konjica, završen je, a od minske opasnosti oslobođeno je područje ukupne površine 25.838 metara kvadratnih. 

Kako lokacija na kojoj se odvijao ovaj deminerski zadatak spada pod dio trase na kojoj je JP Autoceste Federacije BiH planirao gradnju autoceste na Koridoru Vc: Konjic (petlja Ovčari) – petlja Mostar, Federalna uprava civilne zaštite angažovala je više deminerskih timova iz Sarajeva, Goražda, Mostara, Livna, Travnika, Busovače i Tuzle kako bi se što hitnije završio ovaj zadatak i stvorili uslovi za provođenje pripremnih aktivnosti za gradnju trase autoputa na ovoj dionici. Zadatak je obavljen metodom tehničkog izviđanja.


Tokom radova na ovom zadatku pronađena je jedna protiv pješadijska mina. FEDERALNA UPRAVA CIVILNE ZAŠTITE

Tokom radova na ovom zadatku pronađena je jedna protiv pješadijska mina (PMR-2A) i jedno neeksplodirano ubojno sredstvo (pancirno zrno 40 mm). Uklanjanje i uništavanje eksplozivnih sredstava na zadatku obavili su pripadnici FUCZ za uklanjanje NUS-a.

Federalna uprava civilne zaštite kao izvođač radova sa granicama tehnički izviđene površine upoznala je predstavnike Općine Konjic.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.