AMBASADOR RUSIJE U BIH

Igor Kalabuhov: Dogovoriti se o uslovima daljeg suživota koji bi odgovarali svim stranama

Važno je da se tokom pregovora uzimaju u obzir interesi stanovništva bez obzira na nacionalnu, religijsku ili bilo koju drugu pripadnost, kazao je Kalabuhov

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov. Arhiv

N. Aj.

6.1.2022

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izrazio je uvjerenje da rukovodstvo Republike Srpske, kao i Federacije BiH imaju dovoljno mudrosti i političke volje da iz sadašnje situacije izađu ne samo na miran način, nego i da se dogovore o uslovima daljeg suživota koji bi odgovarali svim stranama.

Kalabuhov je istakao da je BiH za Rusiju suverena zemlja u kojoj se sva pitanja moraju rješavati na osnovu konsenzusa tri konstitutivna naroda i dva entiteta, kao što je predviđeno Dejtonskim sporazumom, bez uplitanja stranih aktera u taj proces.

- To je naš stav i upravo u tome, u dijalogu svih domaćih strana, vidimo jedini mogući izlaz iz krize - izjavio je Kalabuhov za "Glas Srpske".

Prema njegovim riječima, sve dok se političke odluke donose na nivou demokratski izabranih institucija, Rusija smatra da je to legitimno i, štaviše, u skladu sa principima Dejtonskog sporazuma o miru u BiH.

- Vjerujemo da rukovodstvo RS, kao i FBiH imaju dovoljno mudrosti i političke volje da iz ove situacije izađu ne samo na miran način nego i da se dogovore o uslovima daljeg suživota koji bi odgovarali svim stranama. Važno je da se tokom pregovora uzimaju u obzir interesi stanovništva bez obzira na nacionalnu, religijsku ili bilo koju drugu pripadnost - kazao je Kalabuhov.

Odgovarajući na pitanje da li je vrijeme za "novi Dejton ili sličan drugi sporazum", Kalabuhov je istakao da, ukoliko jedan takav sporazum bude osmišljen i dogovoren unutar BiH, Rusija će ga podržati kao izraz slobodne volje političkih subjekata i stanovnika BiH.

- Iako, da budemo realni, u današnjim okolnostima to izgleda problematično, to ne znači da je to nemoguće. Što se tiče međunarodne zajednice, ne smatramo da bi rješenje nametnuto sa strane imalo pozitivne rezultate. BiH je to odavno prevazišla i postala zemlja kojoj više nije potrebno spoljno starateljstvo - dodao je Kalabuhov.

On je istakao da bi korištenje sankcija kao instrumenta pritiska više reklo, ne o Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu, već o onima koji bi preduzeli takav kontraproduktivni korak.

- Generalno, smatramo da je to pogrešna i neefikasna politika. Jedini mogući put je put pregovora. Nadamo se da će se naši zapadni partneri ipak odlučiti za poštenu politiku i da će se voditi zdravim razumom - naveo je Kalabuhov.

On je podvukao da, kada je riječ o izlazu iz aktuelne krize, prije svega mora osvrnuti na njen izvor, a to je činjenica da je bivši visoki predstavnik u BiH nametnuo zakon, što je izazvalo pogoršanje političke atmosfere i nagli pad nivoa dijaloga u državi.

- I to čak bez obavještenja članova Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC). Po mom mišljenju, ovo samo još jednom potvrđuje da se Kancelarija visokog predstavnika pretvorila u generator brojnih problema umjesto da ispunjava svoju direktnu obavezu, a to je doprinositi izgradnji povjerenja unutar države - naglasio je Kalabuhov.

Govoreći o PIC-u, Kalabuhov je rekao da Ruska Federacija ne smatra mogućim da učestvuje u sjednicama institucije na čijem se čelu nalazi jedno privatno lice i čija kandidatura nije bila odobrena u Vijeću sigurnosti UN-a.

- Također je očigledna erozija izvornih principa djelovanja ovog organa, od kojih je glavni princip konsenzus. Rusija jeste član Upravnog odbora PIC-a, ali mi nećemo sarađivati s nelegitimnim visokim predstavnikom - kazao je Kalabuhov.

Odgovarajući na pitanje da li američka administracija koristi prostor Balkana za "obračun" sa Rusijom, Kalabuhov je rekao da bi bilo korektnije to pitanje postaviti predstavnicima SAD.

- Sa svoje strane mogu reći da Rusija nikad ne koristi druge države radi postizanja svojih ciljeva, već sa svima vodi odgovoran partnerski dijalog osnovan na ravnopravnosti i uzajamnom poštovanju. Očekujemo isto od naših zapadnih kolega - rekao je Kalabuhov.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.