SAOPĆENJE

Radončić: Milorade, što si nervozan ako nisi kriv

Moj savjet Miloradu Dodiku je da treba imati povjerenja u pravosudni sistem pod okriljem međunarodne zajednice ili na nivou Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju Radončića

Radončić: Javnosti je poznato da sam ja pravosnažno oslobođen pred međunarodnim i domaćim pravosudnim institucijama. SBB

Press centar SBB-a

6.1.2022

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić reagirao je na izjave člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika protiv kojeg su jučer Sjedinjene Američke Države izrekle nove sankcije.

- Na jučerašnjoj press konferenciji SNSD-a, nakon što su mu SAD zasluženo izrekle nove sankcije, Milorad Dodik me je pomenuo u negativnom kontekstu sa više respektabilnih ličnosti iz međunarodne zajednice. U tom smislu čast mi je da se nalazim u društvu osoba koje Dodik na najprizemniji način pokušava da satanizira.

Mene je, dakle, napao pričom u kojoj sam ja glavni junak navodnih kriminalnih šema.

Međutim, javnosti je poznato da sam ja pravosnažno oslobođen pred međunarodnim i domaćim pravosudnim institucijama od svih optužbi koje sada reciklira i Milorad Dodik.

Prvo pred međunarodnim tribunalom EULEX na Kosovu. U fer suđenju su potpuno odbačeni svi navodi optužnice koju je zastupao tužilac Endrju Hjuz.

Isto se dogodilo i pred Sudom BiH. Iz današnjeg ugla, drago mi je da je upravo Hjuz bio glavni akter priče, jer je Nadzorno tijelo EULEX-a (HRRP) u predmetu br. 208-01 od 16. septembra 2021. godine, Odlukom o osnovanosti slučaja, a po žalbi mojih advokata, dodatno i definitivno utvrdilo da su „prekršena moja ljudska prava zaštićena članom 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima".

Sada je nakon okončanog procesa, na redu moj odštetni finansijski zahtjev koji će se mjeriti milionima eura. Slično se odnosi i na obeštećenje zbog neosnovanog pritvora u Sarajevu.

Znači, radi se o pravosudno adaktiranoj priči, koja je - što su javno priznali i pojedini akteri - montirana u vrhu SDA i podmetnuta međunarodnoj zajednici i domaćem pravosuđu.

Na kraju, moj savjet Miloradu Dodiku je da treba imati povjerenja u pravosudni sistem pod okriljem međunarodne zajednice ili na nivou Bosne i Hercegovine.

Ko nije kriv, nema razloga da bude nervozan - zaključuje se u saopćenju.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.