MOSTAR

Čović: Recite mi, je li išta novo napisano u odnosu na ranije sankcije koje je gospodin Dodik imao?

Neki bi htjeli odmah napustiti vlast, mi mislimo da treba čuvati BiH, kaže lider HDZ-a

Čović: Vanredni sabor uskoro. M.Smajkić

Piše: M.Sm.

7.1.2022

U Mostaru je danas održana sjednica Predsjedništva HNS-a na kojoj je, između ostalog,  izvršena analiza rada na izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH.

To je novinarima na pres-konferenciji nakon sjednice kazao Dragan Čović, predsjednik HNS-a i lider HDZ-a BiH, istakavši da se sa predstavnicima Američke administracije, tokom dana, vode pregovori pregovori u vezi izmjena Izbornog zakona.


Ključna vrijednost Ustava BiH

- Razgovarali smo o tome gdje smo danas kada je u pitanju Izborni zakon s obzirom na to da zajednička sjednica, koja je trebala biti održana tamo oko 19.i 20. decembra s predstavnicima Američke administracije i Evropske unije, nije održana, a u međuvremenu je bilo jako puno aktivnosti, pa , evo i trenutno se ovdje u Mostaru vode pregovori s Američkom administracijom. Htjeli smo pogledati sve te naše limite razmišljanja kako očuvati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda, kao ključnu vrijednost Ustava BiH i kako s druge strane napraviti iskorak, a da možemo napraviti one ograničene izmjene Ustava - rekao je Čović.

Posebna tačka na sjednici je bila zakazivanje vanrednog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora. Pojasnio je da je na zadnjem zasjedanju zaključeno to kako je Sabor u stalnom zasjedanju, pa je, stoga, riječ o vanrednom. Formiran je, kazao je, radni tim u kojem su predsjednici svih stranaka okupljenih oko HNS-a.

- S obzirom na to da smo proces pregovaranja oko ključnih stvari trebali završiti u prošloj, kao neizbornoj godini, a nismo to uradili, jasno je da je došlo vrijeme da moramo razgovarati o drugim pristupima ovoj problematici - kazao je on.

Upitan o tome šta znače drugi pristupi i hoće li HDZ i stranke HNS-a , kako se to često iznosi, bojkotirati izbore, Čović je kazao kako bi vanredni Sabor bio posvećen isključivo sigurnosnoj, političkoj situaciji i Izbornom zakonu.


- Ja ne bih ništa bojkotirao, dok još tragam za rješenjima. Jer, ako tragamo za rješenjima suvišno bi bilo dodavati te, kako mi kažemo, strategiju B, strategiju C, koje uvijek netko ima negdje u pričuvi. Nadam se da ova aktuelna politička situacija i sigurnosna je takva da mi nemamo alternative oko Izbornog zakona i korekcija Ustava. To nemaju ni Hrvati, ni Bošnjaci ni Srbi, nijedan žitelj BiH. Moj fokus je na pregovorima sa Američkom administracijom upravo ovdje u Mostaru oko detalja,a to su domovi naroda, Predsjedništvo, jer, sad se bruse one stvari koje smo ugrubo dogovorili, nijanse su u pitanju - pojasnio je Čović.

Kazao je i da unutar HNS-a ima onih koji bi htjeli bojkotirati izbore, odnosno, da ima različitih mišljenja.

- Pregovarački tim je i danas dobio jednoglasnu potporu za nastavak razgovora. Naravno, legitimno je d apojeidne političke opcije imaju i drugačija viđenja. Neki misle da treba napustiti vlast odmah, mi mislimo da treba čuvati BiH, da ne smije biti rata u BiH, da se mirnim rješenjem mora sve napraviti , da nema niko pravo žrtvovati ijedna život u BiH.Točka. Za sve za one koji bi danas više radikalizirali odnose i da se pregovorima tri naroda u BiH, kroz političke predstavnika, možda će nekog i to naljutiti, kad kažem tri naroda, sa međunarodnim partnerima to može uraditi - istaknuo je on.


Jesu li sankcije Dodiku uticale na njegovo ponašanje?

Osvrnuvši se na sankcije koje je Američka administracija izrekla, Čović je kazao:

- Recite mi, jesu li do sada sankcije gospodinu Dodiku, ako o njemu govorimo, uticale na njegovo ponašanje? Recite mi, je li išta novo napisano u sanckijama koje je dobio gospodin Dodik, u odnosu na one koje je do sada imao. Ja mislim da je dobio identične sankcije koje već postoje, ako me neko može popraviti, neka me popravi. Mi moramo sjesti i riješiti ove probleme - naglaiso je Čović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.