CRVENA OLOVKA

Kasumović: Bakir Izetbegović nije kapacitet da bude lider, on nije ni sjena Alije

U pritvoru su mi nudili slobodu i poziciju koju želim u Sarajevu, pod uslovom da se povučem s mjesta gradonačelnika - tvrdi Kasumović

Danijal Hadžović

Gost ovosedmičnog izdanja „Crvene olovke“ je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. U prvom intervjuu nakon puštanja iz pritvora Kasumović je iznio niz šokantnih detalja u vezi sa svojim pritvaranjem. Gradonačelnik Zenice još jednom je ponovio kako nema nikakve sumnje u to da iza njegovog hapšenja stoje vladajuće političke strukture.

- Glavni njihov cilj je bio da snime kako me iznose iz kuće s lisicama na rukama. Otkud će neko znati da ću ja biti hapšen to jutro, i to pola sata prije toga, 6 kamera, 5-6 fotoreportera je bilo na kapiji moje kuće. Kako su za to mogli znati ako to nije bila njihova režija? Ovo je klasičan politički potez glupe vlasti. Oni su mislili da će narod šutjeti, ali jedan od mojih najvećih uspjeha je upravo oslobađanje naroda od straha koji je SDA nametnula u proteklih 30 godina. Kada su građani Zenice masovno izašli na proteste, onda su oni mene promtno pustili - navodi Kasumović.

Kada je rahmetli Sulejman Tihić bio na čelu išli smo naprijed

Otkrio je i da ga je u pritvoru posjetio njemu nepoznat muškarac, koji mu je iznio šokantnu ponudu.

- Rekao mi je: “Ugledan si građanin, šta ti ovo treba? Nudimo ti poziciju koju hoćeš u Sarajevu, samo se povuci s mjesta gradonačelnika Zenice.” Podnio sam krivičnu prijavu pa se nadam da će se utvrditi ko je taj pojedinac - naveo je Kasumović.

Gradonačelnik Zenice smatra da će SDA kako gubi moć i vlast, postajati sve brutalnija u obračunu sa svojim protivnicima.

- Ova 2022. će biti veoma teško, upravo zbog toga. SDA je još ostao Zeničko-dobojski kanton, izgubit će i njega, oni će na sve moguće načine pokušati da zadrže vlast i da vrate neke kantone. Nije njima problem što su izgubili jedan grad kao što je ZenicA, problem je što sam ja udario u srž. Izgubili su ideje, ne nude više ništa da bi ih narod prihvatio - navodi Kasumović.

Ipak, navodi da je ova stranka nekada imala potpuno drugačije rezultate.

- Kada je rahmetli Sulejman Tihić bio na čelu išli smo naprijed. Došao je Bakir sa svitom hožda, hodžica i evo do čega nas je doveo, da niko ne zna narednih mjeseci šta će se dogoditi - navodi Kasumović.

Kako je dodao, kriza u 2022. neće završiti te da će Dodik istrajati do kraja u svom projektu.

- Ja Milorada Dodika dugo znam i siguran sam da on neće stati. Ali trebamo razmisliti kako smo se uopće doveli u ovu situaciju. Kada ste slabi, svi vas napadaju. Kada sam ja radio s rahmetli Tihićem, jačali smo institucije, prenosile su se nadležnosti - podsjeća Kasumović.

Bakir je meni nudio razne pozicije

Za Izetbegovića Kasumović ističe kako on nikad nije bio kapacitet da bude lider bošnjačkog naroda.

- Pravio je institucije SDA, a ne institucije države. Okružio se ljudima usko povezanih familijarno. Ali prije svega, Bakir Izetbegović nije kapacitet da bude lider i da vodi državu, to moraju Bošnjaci shvatiti. Svako ima svoj plafon, Bakir nije nivo, ja njega znam 30 godina, nije ni sjena svog oca. On je samo nastavio kontinuitet SDA koji se urušava i na kraju će se potpuno srušiti - smatra Kasumović.

Kasumović kaže da, iako će izaći sa svojom listom na izbore u oktobru, ne namjerava napuštati mjesto gradonačelnika.

- Nemam za to nikakve potrebe. Godine 2018. Bakir je meni nudio razne pozicije, rekao sam da ne želim trgovati, nego samo da oni odu. Uostalom, odbio sam mjesto u Državnom parlamentu. Posvećen sam Zenici i želim da dovršim brojne započete projekte - zaključio je Kasumović.

Više o temi Fuad Kasumović

NA KIOSCIMA ŠIROM BIH
Danas u "Dnevnom avazu" čitajte: Istraga zbog sankcija
NA VRH

Podijeli članak na