STAVOVI

Mehmedović poručio: Orban preko Dodika priprema Kristalnu noć za muslimane Evrope

Naglasio je da je jedno od ključnih pitanja to hoće li EU sankcionisati Olivera Varhelyia

E. T.

Mehmedović bez dlake na jeziku: ljučnu ulogu igra što Mađarska finansira secesionizam Dodika sa 100 miliona eura

Foto: Avaz


Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH u poručio je mađarskom ministru vanjskih poslova Petru Szijjartu, da "ključno pitanje u regionu nije Bosna, već odnos EU prema desničarskim radikalnim pokretima u nastajanju, kojima pripada i Dodik i Orban, i Janša, ali i svi oni koji bi ugrozili političku stabilnost Evrope."

Mađarska na strani onih koji negiraju genocid

BiH ne igra ključnu ulogu u regiji, kako želi prikazati Szijjarto, ministar vanjskih poslova Mađarske, ali od odnosa prema Bosni, zavisi dalji politički pravac razvoja u EU, naveo je Mehmedović u objavi na svom zvaničnom Facebook nalogu.

- Ključnu ulogu igra EU i odnos EU prema genocidnim i UZP politikama. Ključnu ulogu igra što Mađarska želi blokirati sankcije EU Dodiku. Ključnu ulogu igra što je Mađarska na strani onih koji negiraju genocid. Ključnu ulogu igra uloga Mađarske u non-paperima o promjeni granica na Balkanu. Ključnu ulogu igra što Mađarska finansira secesionizam Dodika sa 100 miliona eura - ističe Mehmedović.

Naglasio je da je jedno od ključnih pitanja to hoće li EU sankcionisati Olivera Varhelyia.

Ključnu ulogu igra odgovor EU na Orbanovu politiku

- Ključnu ulogu igra pitanje: Hoće li u EU pobijediti EU koja preko Olivera Varhelyia, EU komesara za susjedstvo i proširenje, dogovora sa Dodikom, Vučićem, RS i Srbijom rušenje BiH preko zaključaka NSRS ili EU koja će zaustaviti sopstvene Dodike koji su krenuli mijenjati granice na Balkanu i time otvoriti put promijenama granica u cijeloj Evropi - podcrtao je Mehmedović.

Podsjetio je i na neke od nedavnih izjava mađarskog premijera.

- Ključnu ulogu igra odgovor EU na Orbanovu politiku koja autohtoni bosanski narod treitira kao problem integracije dva miliona muslimana. Mi nismo doseljenici, mi smo autohtoni Europski narod, za razliku od Orbana, Dodika i sličnih. Oni su problem jer se nisu integrisali u civilizacijske vrijednosti, već su na strani zla. Ključnu ulogu igra scenarij Orbana i svih “EU Orbana” – svima je jasno da je Orban mobilizator snaga Evrope koje bi da pripreme Kristalnu noć za muslimane - napisao je Šemsudin Mehmedović.

NA VRH

Podijeli članak na