ANALIZA

Ko su Dodikovi saveznici u EU

Osim Orbana, nije tajna da simpatije prema Dodikovim politikama pokazuje i slovenski premijer Janša. Koja je uloga Milanovića

Orban, Milanović i Janša. Avaz

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

14.1.2022

Nakon što je ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država proširilo sankcije članu Predsjedništva i lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, mnogi već uveliko špekuliraju hoće li istim putem krenuti i Evropska unija.


Jasan stav

Zvanična procedura za uvođenje sankcija Dodiku već je pokrenuta unutar EU. Grupa zastupnika u Evropskom parlamentu u novembru je uputila pismo ministrima vanjskih poslova država članica EU u kojem pozivaju na uvođenje sankcija Dodiku i drugim osobama koje su odgovorne za narušavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Za uvođenje sankcija Dodiku od EU otvoreno se založila Analena Berbok (Annalena Baerbock) iz stranke Zelenih.

Ipak, za razliku od SAD, Dodik unutar same EU ima ne samo osobe koje se protive uvođenju sankcija nego i otvorene saveznike.

Najglasnija u svemu tome je Mađarska, koja je zaprijetila i vetom na uvođenje sankcija. Orban je nedavno, u jeku udara na državne institucije, i posjetio Milorada Dodika u Banjoj Luci. Nije tajna da simpatije prema Dodikovim politikama pokazuje i slovenski premijer Janez Janša.

Uz Janšu i Orbana, Dodik je unutar EU našao saveznika tamo gdje je donedavno to bilo nezamislivo - u hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću. Hrvatski predsjednik u svojim istupima otvoreno brani politike Milorada Dodika i najveći problem vidi u „bošnjačkom unitarizmu“. Ovakav Milanovićev stav ne prati i hrvatska vlada, s Andrejom Plenkovićem na čelu.


Ima li spasa

Simpatije Janše i Orbana prema Dodiku su razumljive. Radi se o ideološkim saveznicima, pripadnicima populističke desnice koja otvoreno koketira s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Dodikova separatistička i nacionalistička politika tako je bliska njihovoj ideologiji „suverenizma“, odnosno zalaganja za oslanjanje na nacionalnu državu, otpora globalizaciji i određivanja kršćanstva kao temeljnog evropskog identiteta. Identičan ideološki pravac ima i vladajuća poljska stranka „Pravo i pravda“, no zbog tradicionalne Poljske rezerviranosti prema Rusiji iz ove države Dodik nije dobio direktnu podršku. Osim Janše i Orbana, Dodik u Evropi saveznike ima među ostalim desničarima poput austrijske Slobodarske stranke ili Marin le Pen (Marine) u Francuskoj, s kojima ima uspostavljenu blisku saradnju.

Osim Slovenije i Mađarske, ni Francuska ne djeluje previše zainteresirano za donošenje odluke o uvođenju sankcija RS.


Prosta većina

Iako je Mađarska najavljivala da je spremna uložiti veto na moguću odluku o sankcijama od EU, nizozemska eurozastupnica Tineke Strik objasnila je da to zapravo i nije moguće.

- Orban kontinuirano prijeti vetom na sankcije, ali to zapravo nije ni moguće. Prema odluci ministara vanjskih poslova EU iz 2011., potrebno je da 15 država članica usvoji paket sankcija za cijelu EU - objašnjava Strik.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.