AMBASADOR

Kalabuhov reagirao na Nelsonove izjave: Rusija ima pravo reagirati na ulazak BiH u NATO

Volio bih poželjeti gospodinu Nelsonu uspjeh u njegovim budućim aktivnostima, zaključuje se u izjavi Kalabuhova

Kalabuhov reagirao na izjave Nelsona. Arhiv

Piše: N. Aj.

17.1.2022

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da se je "upoznao sa “oproštajnim” intervjuom američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Erika Nelsona (Eric) za nekoliko izdanja".

- Ne mogu ostaviti bez pažnje neke od njegovih primjedbi.

Kolega tvrdi: “Ruski ambasador je prošle godine to čak i rekao, da Rusija ne bi dozvolila BiH da se pridruži NATO-savezu.” Najblaže rečeno, ovo je netačna interpretacija. Iskreno rečeno, to je laž.


Korist ulaska u NATO

Za gospodina Erika Nelsona i sve one koji su histerično reagovali na izjavu u pitanju, ponavljam. Rusija, za razliku od Vašingtona, Bosni i Hercegovini ne nameće vanjskopolitičke prioritete. Bosna i Hercegovina, koju smatramo prijateljskom zemljom, ima suvereno pravo izbora. Ali ukoliko izbor bude u korist ulaska u NATO – iako je jasno da u državi ne postoji konsenzus po tom pitanju a trenutna situacija se temeljno razlikuje od perioda 2000-ih – Rusija ima puno pravo da reaguje na ovakav hipotetički razvoj situacije u skladu sa svojim nacionalnim interesima - izjavio je ambasador Kalabuhov, objavljeno je na Facebook stranici Ambasade Ruske Federacije u BiH.

Nastavak izjave vezan je za Ured visokog predstavnika.


- Vjerovatno svi su već shvatili kakav su naši zapadni partneri inscenirali cirkus oko takozvane smjene visokog predstavnika. Bez rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ovo mjesto je vakantno.

Da ne govorim o tome da Upravni odbor, pod pritiskom Vašingtona, krši ne samo duh, već i slovo Mirovnog sporazuma, svaki put iskrivljujući njegov tekst u svojim izjavama.

O pogubnosti OHR-a tvrdimo ne samo mi, već i trezveni posmatrači na Zapadu. Mogu se osvrnuti na nedavni članak prvog visokog predstavnika, Karla Bildta (Carl), koji je – a on zna o čemu govori – pozvao na zatvaranje OHR-a i okončanje arhaičnog vanjskog protektorata u BiH. Da se Bosancima i Hercegovcima nudi prilika da se sami dogovore.

"Beyond reasonable doubt"

Zar nije očito da nastavak prisutnosti OHR-a dovodi do destabilizacije situacije ne samo u BiH, već i u cijelom regionu? Ali krivica se pripisuje, kao i obično, potpuno drugoj osobi. Sankcije se primjenjuju kao dio „nastave“, bez suđenja ili istrage. Istovremeno, oni koji se sada burno raduju nedavno uvedenim ograničenjima treba da imaju na umu da i ista mogu uticati i na njih – ako Vašington poželi nekoga da kazni „zbog korupcije“ - navodi se u izjavi i dodaje:

- A gdje je ono čuveno “beyond reasonable doubt”? Ili se u odnosu na „domorodce“ nema potrebe za opterećivanje dokazima?

Tu se može zamisliti jedan strog učitelj u cilindru sa prugama i zvjezdicama, koji lenjirom mlati nesavjesne učenike po prstima dok ne “ispune postavljene uslove i da se upišu u evropsku školu”...

Potom se osvrnhuo na "maligni utjecaj Rusije“.

- Svaki put kad ovo čujem, dobijem snažan dojam da se nešto „maligno“ dogodilo u glavama onih koji o tome pričaju.

Volio bih poželjeti gospodinu Nelsonu uspjeh u njegovim budućim aktivnostima - zaključuje se u izjavi Kalabuhova.

Objava na stranici ambasade Ruske Federacije. Printscreen

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.