SVE JE ISTO

Magazinović za "Avaz": Situacija se nije promijenila, nema pregovora o izbornom zakonu

Stav SDP-a ostaje nepromijenjen da, dok se ne deblokiraju institucije, sve teme, pa tako i izborni zakon, trebaju da sačekaju

Izborni zakon treba da sačeka. Arhiv

Piše: S.Spahić

18.1.2022

Situacija nakon sastanaka Izetbegovića i Plenkovića te Dodika i Vučića se nije promijenila. I dalje su institucije blokirane i nefunkcionalne, i dalje su na snazi antiustavni zakoni koje je usvojila Narodna Skupština RS. SDP ima zvaničan stav da neće učestvovati u razgovorima o izbornom zakonu dok se situacija u zemlji ne normalizuje. Ovo je rekao za portal „Avaza“ Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH.



Igrokaz Dodika i Vučića

Za sastanak Dodika i Vučića kaže da je igrokaz, koji nije ništa promijenio.

-Razgovarati o izbornom zakonu i praviti se da je sve normalno je višak u trenucima kada se antiustavno djeluje, kada se preuzimaju ingerencije i razvlašćuje država, kada se prijeti uništavanjem Oružanih snaga BiH. Stav SDP-a ostaje nepromijenjen da, dok se ne deblokiraju institucije, sve teme, pa tako i izborni zakon, trebaju da sačekaju – kazao je.

Na Dodika bi mogle uticati sankcije

Smatra da je vremena sve manje, ali ako u skorijem periodu NSRS poništi neustavne odluke i ako političari iz RS-a počnu sa radom u institucijama BiH, da je SDP spreman da se vrati u pregovore.

-Značajan je stav nove njemačke administracije da Dodik treba dobiti sankcije, jer ne može se ignorisati stav jake članice Evropske unije. Mislim da se Dodikovo raspoloženje nakon sankcija već promijenilo, a promijenit će se još nakon sankcija koje su u najavi, jer na osnovu informacija koje ja imam, na osnovu zastupnika iz različitih evropskih zemalja i iz Evropskog parlamenta, veliki broj država će na adekvatan način tretirati antiustavno djelovanje Milorada Dodika - zaključio je Magazinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.