PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA KS

Ubistvo sarajevskih policajaca: Sve spremno za dolazak kuma, Aleksandru Macanu još dva mjeseca pritvora

Macan je u iskazu rekao da je Marinković, koji se nalazi u zatvoru u Minhenu, pucao u policajce, što je on, putem advokata, negirao

Piše: M. Aš.

18.1.2022

Macan i Marinković: Jedan ne govori istinu. Avaz

Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo je Kantonalnom sudu u Sarajevu produženje pritvora za još dva mjeseca Aleksandru Macanu, osumnjičenom za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

Policajci su brutalno likvidirani u oktobru 2018. godine na Alipašinom Polju. Macan se predao Tužilaštvu KS 24. decembra prošle godine, nakon Interpolove potjernice koja je za njim bila raspisana.


Nema puške

Po dolasku u Sarajevo njegov advokat Duško Tomić kazao je da Macan nije ubica, nego da je učestvovao u krađi vozila.

Međutim, svi se ovi navodi sada provjeravaju. Pogotovo što nisu nađeni ni puška ni vozilo koji su kobne noći korišteni u počinjenju krivičnog djela, a koje je Macan spomenuo u svom iskazu.


Policajci likvidirani 2018.godine. Arhiv

Tomić je jučer potvrdio za „Avaz“ da će Tužilaštvo tražiti pritvor. Kako nam je rekao, za sada je neizvjesno izručenje Save Marinkovića bh. pravosuđu iz njemačkog zatvora. Marinković je Macanov vjenčani kum.

Macan je u iskazu rekao da je Marinković, koji se nalazi u zatvoru u Minhenu, pucao u policajce, što je on, putem advokata, negirao, uz najavu predaje.


Potjernica Interpola

Prema informacijama „Avaza“, očekuje se vrlo brzo njegov dolazak u Sarajevo. Sve policijske agencije o tome su već obaviještene, kao i Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

Marinković će, kako stvari stoje, biti odmah prebačen u Kaznenopopravni zavod (KPZ) “Miljacka”, jer mu je, prema Interpolovoj potjernici, određen pritvor.

U narednim danima očekuje se prebacivanje u KPZ “Miljacka” i Marka Trfikovića Žižana, također osumnjičenog za ovo krivično djelo.

On se nalazi u državnom zatvoru u Vojkovićima, prema rješenju Suda BiH u predmetu „Volan“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.