SAVA MARINKOVIĆ

Osumnjičeni za ubistvo policajaca: Macanov kum ostaje u zatvoru u Njemačkoj, ko je zakazao

Bh. pravosudni organi još uvijek nisu uputili akt prema pravosuđu Njemačke kojim bi se zvanično zatražilo da Marinković bude pušten iz zatvora u Minhenu

Macan i Marinković: Bili kobne noći na Alipašinom Polju. Avaz

Piše: M. Aš.

30.1.2022

Bh. pravosudni organi još uvijek nisu uputili akt prema pravosuđu Njemačke kojim bi se zvanično zatražilo da Sava Marinković, osumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića bude pušten iz zatvora u Minhenu, saznaje portal "Avaza".

Marinković je trebao biti izručen Kantonalnom sudu u Sarajevu koje je za njim raspisalo međunarodnu potjernicu na zahtjev Tužilaštva KS.


Zakazalo tromo bh. pravosuđe,

Prema informacijama "Avaza", Ministarstvo pravde BiH nije poslalo molbu u Njemačku, jer Kantonalni sud u Sarajevu nije završio svu potrebnu dokumentaciju (prevod akata). Ranije se špekulisalo da bi Marinković mogao stići još sredinom januara, ali je ta opcija otpala.

Podsjećamo, Marinković je krajem godine najavio da se želi predati bh. pravosuđu. U Njemačkoj služi kaznu zbog trgovine narkoticima, koja mu je na snazi do kraja 2024.godine. Na uslovnu kaznu može biti pušten, kako nam je potvrđeno, tek 11.avgusta 2022.godine. Prije toga, mora se putem međunarodno-pravne pomoći tražiti prijevremeno puštanje, a zatim izručenje našoj državi. Nijemci su, po potjernici pristali na ovu vrstu saradnje, ali...

Prema svemu sudeći, ponovo je zakazalo tromo bh. pravosuđe, kako bi se ovaj mučni događaj, dolaskom Marinkovića okonča i kako bi Tužilaštvo KS, ali i u MUP KS i SIPA provjerili sve navode, uz materijalne dokaze koje imaju.

On će odmah po izlasku, biti uhapšen i zatim predat bh. policijskih organima. Nakon toga, prema proceduri, bit će prebačen u pritvor, koji mu je već određen nakon raspisivanja potjernice od Kantonalnog suda u Sarajevu.

Duško Tomić, advokat Aleksandra Macana, koji se nedavno predao Tužilaštvu, rekao je krajem prošle godine da je Marinković, pucajući iz vozila Seat, ubio Šehovića i Vujinovića pogodivši ih u glave. On je novinarima rekao da je to Macan kazao u iskazima tužiocu.

No, Marinkovićev advokat Bojan Veselinović tvrdi da njegov klijent dolazi u Sarajevo i da je spreman na saradnju s Tužilaštvom KS i istražnim organima.

- Rekao mi je da nema veze s ovim što se tvrdi i piše - kazao nam je Veselinović.


Provjeravaju navode Macana

Zanimljivo je da je, kako saznajemo, Marinković bio vjenčani kum Macanu prije nekoliko godina. Bili su i dobri prijatelji. No, šta je puklo na relaciji Macan - Marinković, za sada nije poznato. 

Pravo je, ustvari, pitanje ko ne govori istinu. Mladoženja Macan ili kum Marinković. Prema informacijama „Avaza“, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danima provjeravaju navode Macana. Teško da imaju materijalne dokaze koji drže njegovu priču.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.