NOVA PRAVILA

Goran Čerkez za „Avaz“: Kraća izolacija za potpuno vakcinisane

Ukidanje mjera moguće na proljeće. Sada više potenciramo antigensko testiranje, kaže Čerkez

Čerkez: Više zaraženih. Avaz

Piše: Z. Karić

20.1.2022

Epidemiološke mjere koje su na snazi mogle bi biti ukinute na proljeće, odnosno u periodu od kraja marta do početka maja, kazao je za „Dnevni avaz“ Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva. Kako je dodao, uskoro bi se mogla očekivati normalizacija situacije s pandemijom koronavirusa.


Ključna stvar

Čerkez je potvrdio i da se očekuju nova pravila u Federaciji BiH koja se odnose na testiranje, ali i na period izolacije.

- Mi sada više potenciramo antigensko testiranje, s obzirom na broj oboljelih. Pratimo redovno koliki je priliv oboljelih u bolnice. To nam je ključna stvar u ovom trenutku kako ne bi došlo do preopterećenja. Razgovarali smo s vodećim ljudima u bolnicama i, prema informacijama koje sada imamo, mislimo da bismo ovaj val trebali proći bez većih problema - kazao je Čerkez.

Federalni krizni štab razmatrao je nove mjere koje bi, kako je naveo, mogle biti uvedene naredne sedmice.


Novi pristup

- Svakako bi bili više privilegirani ljudi koji su primili tri doze vakcine, odnosno oni koji su kompletno vakcinisani, u odnosu na nevakcinisane. Tim osobama će, vjerovatno, biti skraćena izolacija ako su zaraženi, a, ako budu imali kontakte sa zaraženima, neće ići u izolaciju. To je novi pristup koji je prisutan u Evropi, a koji i mi slijedimo - rekao je Čerkez.

Najavio je i da će u narednih sedam dana broj zaraženih još rasti, s obzirom na to da je omikron soj zavladao.


Ostaje i PCR test

Čerkez je pojasnio da će se PCR testovi koristiti samo za pacijente s težim oblikom infekcije, za rizične grupe te starije osobe.

- PCR će se koristiti i za osobe koje su osjetljive, a vraćaju se na posao, odnosno za uposlenike bolnica, u centrima za socijalni rad. Također, tim osobama bit će omogućene i bolje maske - naveo je.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.