ANALIZA

Erdoan i Vučić bacaju šlauf Miloradu Dodiku

Kada vam zakamufliran u tobožnjeg bošnjačkog prijatelja predlaže da s Vučićem rješava sudbinu BiH, nemojte ni sumnjati da se u janjećoj koži Erdoana nalazi njegov sazenik Putin

Danijal  Hadzovic
Piše: Danijal Hadzovic

Vučić i Erdoan: Istočna alternativa

Foto: Arhiv


U jeku zapadne ofanzive prema BiH, sa SAD na čelu, od uvođenja sankcija, do pregovora o promjeni Izbornog zakona, pojavila se „istočna alternativa“.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan ( Recep Tayyip Erdogan) kazao je da će s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem inicirati rješavanje problema u BiH.

Tri poglavice

- S predsjednikom Srbije Vučićem odlučili smo da okupimo tri lidera - Bošnjaka, Hrvata i Srba i da ostvarimo uspjeh. Došli smo do ove odluke - kazao je Erdoan na konferenciji za medije poslije sastanka u Ankari.

Ovu inicijativu je, pogađate, prvi pozdravio Milorad Dodik, dodajući da u cijelu priču treba uključiti i predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

- Sudbina BiH je u dijalogu domaćih političara u konstelaciji Erdoan, Vučić i Milanović - poručio je Dodik.

Podsjetimo, ovu izjavu daje Milorad Dodik, koji već godinama oštro osuđuje miješanje u unutrašnje stvari BiH Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Evropske unije. No, vidimo da mu je, s druge strane, savršeno prihvatljivo da to čine Srbija, Turska i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

Sama Dodikova reakcija govori mnogo toga o pozadini i motivima ove inicijative koju su pokrenuli Vučić i Erdoan.

Ono što Vučić i Erdoan žele izvesti jeste svojevrsno kreiranje istočne, antizapadne alternative evropskim i američkim pregovorima i diplomatskoj akciji u BiH glede sređivanja stanja u našoj zemlji te postizanja dogovora koji bi bio optimalan za daljnje funkcioniranje zemlje.

To je i svojevrsni pokušaj bacanja šlaufa za spašavanje Milorada Dodika. Za razliku od SAD i EU, koji su Dodika jasno označili kao glavni problem u BiH i kočničara funkcioniranja države i njenog euroatlantskog puta, zbog čega su mu i uvedene sankcije, Vučić i Erdoan bi svojom alternativnom inicijativom Dodika nastojali predstaviti kao konstruktivnog lidera s kojim treba dogovoriti budućnost ove zemlje.

Zašto je Vučiću cilj otupiti zapadnu oštricu u BiH i Dodika spasiti pretvarajući ga u konstruktivnog pregovarača, jasno je. No, sada postaje još jasnije i da slični interesi kao Rusiju i srpsku politiku vode i samog Erdoana. Cilj je, jasno, u jeku njegovog rasta, pokušati oslabiti utjecaj zapadnih sila i sačuvati ulogu koju su u našoj državi uspostavile države s istoka. A ne treba smetnuti s uma da je Turska danas blizak saveznik sa Rusijom te da Erdoanu zasigurno ne bi odgovarala BiH u kojoj vladaju evropski standardi, s obzirom da je to sušta suprotnost od sistema vrijednosti koji je nametnuo u svojoj zemlji.  

Stoga, kada vam zakamufliran u tobožnjeg bošnjačkog prijatelja predlaže da s Vučićem rješava sudbinu BiH, nemojte ni sumnjati da se u janjećoj koži Erdoana nalazi njegov sazenik Putin.

Podvala s Istoka

S te strane, jedina logična reakcija probosanskih snaga na ovu inicijativu Erdoana i Vučića može biti da im se fino zahvale te naglase da o sudbini BiH od vanjskih partnera mogu pregovarati samo s onima koji stoje na pozicijama euroatlantskog saveza, čiji BiH teži biti punopravni dio.

No, znajući dosadašnji podanički odnos Bakira Izetbegovića prema Erdoanu, imamo razloga da strahujemo da će nas lider SDA odvući u novi pokušaj podvale s Istoka.

Degradiranje institucija

Naglašavajući potrebu za okupljanjem „tri lidera Bošnjaka, Hrvata i Srba“, turski predsjednik Erdoan vrši direktnu degradaciju države Bosne i Hercegovine, tretirajući njene institucije kao stvar koja postoji pro forme, dok se na terenu zemlja percipira kao svojevrsni plemenski savez kojim upravljaju etničke poglavice.

Upravo ono što zagovaraju i zastupnici etničkih politika u našoj zemlji.

NA VRH

Podijeli članak na