VOJNA BAZA U BUTMIRU

Placer predao komandnu dužnost EUFOR-a Veseliju

Placer je tom prilikom kazao da se u svom mandatu fokusirao na održavanje mira i stabilnosti, kao i na poboljšanje spremnosti da odgovore na bilo koje situacije

Veseli nasljednik Placera. FENA

E. Ć. / Fena

20.1.2022

Austrijski general Anton Veseli (Wessely) danas je u vojnoj bazi u Butmiru preuzeo komandnu dužnost EUFOR-om u BiH od generalmajora Aleksandera Placera (Alexander Platzer).



Placer izdvojio vježbu "Brzi odgovor 21"

Placer je tom prilikom kazao da se u svom mandatu fokusirao na održavanje mira i stabilnosti, kao i na poboljšanje spremnosti da odgovore na bilo koje situacije. Također, pokušavao je, kako je kazao, održati vidljivost EUFOR-a širom zemlje. 

Zahvalio je vojnicima i kolegama koji su radili na predanosti misiji, ističući da dolaze iz 19 zemalja te da obavljaju izvanredan posao.

Kao najbitnije momente tokom obavljanja dužnosti komandanta EUFOR-a, izdvojio je između ostalog vježbu "Brzi odgovor 21" te donaciju Evropske unije od deset miliona eura za deminerski bataljon Oružanih snaga BiH.

Posvetiti se nadogradnji uspjeha vojnika EUFOR-a

Novoimenovani komandant Anton Veseli je kazao da će se u svom radu posvetiti nadogradnji uspjeha koji su postigli vojnici EUFOR-a te da će nastaviti podržavati aktivnosti i dodatne obuke koje bi uključile i predstavnike sigurnosnih institucija.

- Ključna stvar koju ćemo se truditi da postignemo je mjerljiv napredak za sve ljude u BiH i to ćemo raditi kroz saradnju s vlastima i sigurnosnim institucijama, ali i predstavnicima međunarodne zajednice - dodao je general Veseli.

Operativni komandant EUFOR-ovih operacija general Brajs Hudet (Brice Houdet) je nakon primopredaje dužnosti, na upit novinara da prokomentira situaciji u BiH, kazao da trenutne poteškoće imaju političku, a ne sigurnosnu prirodu.

- Bio sam ovdje prije 26 godina i znam šta znače poteškoće sigurnosne prirode. To nije slučaj danas - istakao je Hudet.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.