SUD BIH

Afera "Respiratori": Dr. Ismet Suljević kazao da bi duža primjena respiratora ACM 812 A kod teških pacijenata mogla izazvati i smrt

Za srednje i teške pacijente ovi respiratori nemaju performanse, kazao je dr. Suljević, dok je odbrana navela da je vještak dao potpuno paušalno vještačenje, ne pozivajući se na izvor onoga što tvrdi

Dr. Ismet Suljević po izlasku iz Suda BiH. B. Cerić

Piše: B. C.

21.1.2022

Svjedočenjem prim.dr. Ismeta Suljevića, vještaka anesteziologa, danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora u vrijednosti 10.530.000 KM.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, ministar finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća "Srebrena malina" Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.


To je prvenstveno mobilni respirator

Ismet Suljević, doktor medicine, redovni profesor na Medicinskom fakultetru u Sarajevu, specijalista anesteziolog i subspecijalista alergolog i imunolog, sa 30 godina iskustva, 6. maja 2020. godine dobio je naredbu da vještači sporne respiratore ACM 812 te da odredi njihovu upotrebnu karakteristiku. Vještak je kupljene kineske respiratore pregledao u magacinu FUCZ, gdje su bili smješteni u kutijama u šatoru.

- U kutijama su bili respiratori ACM 812 A s kojima se u svojoj karijeri nisam susretao niti sam ih vidio ni u jednoj bolnici u svijetu, a obišao sam četiri kontineta. Bile su tehničke specifikacije, a o njima nisam puno podataka mogao naći na internetu - kazao je Suljević.

Detaljno objašnjavajući o kakvoj vrsti respiratora je riječ, dr. Suljević, koji je dugo godina radio u KCUS-u, kazao je da respiratori ACM 812 A imaju minimalnih pet modova. Vještak je, između ostalog, kazao da je to prvenstveno mobilni respirator i da je u setu došao i priključak za vozilo Hitne pomoći. Riječ je o respiratoru, kazao je, koji se koristi za transport pacijenta od operacione sale do intenzivne njege, te da njegova duža primjena nije dobra i ne može se primjenjivati za ozbiljniju ventilaciju bolesnika, odnosno za srednje i teško bolesne pacijente kod COVID-a.

- Utvrdio sam da su to transportni respiratori, a nikako za intenzivnu njegu, jer imaju skromne ventilatorske performanse - kazao je Suljević koji je uporedio ACM 812 A s respiratorom Evita XL porozvođača Drager koji se koristi u Kliničkom centru Sarajevo i koji imaju visoke performanse za srednje i teške pacijente.

Predsjedavajuću vijeća, sutkinju Džemilu Begović interesiralo je da vještak hipotetički kaže kakve bi eventualne posljedice po srednje i teške COVID pacijene bile ako bi duže vrijeme bili vezani za respirator ACM 812 A.


 

Kod djece može izazvati sljepilo

- Ova mašina isporučuje koncentraciju kisika od 48 do 100 posto, dok ostali isporučuju od 21 do 100 posto. Tako jaka koncentracija od 48 do 100 posto kod djece može izazvati sljepilo. Za srednje i teške pacijente ovi respiratori nemaju performanse, a moguć je i smrtni ishod. Ova mašina nije u stanju držati otvorene alveole - kazao je dr. Suljević.

Na intervenciju sudije Branka Perića da bi javnost mogla zloupotrijebiti njegovu izjavu, tražio je od vještaka da pojasni da nije respirator kriv za smrtnu posljedici, već njegovo nestručno rukovanje.

- Ako upotrijebite nešto što nije adekvatno, onda to može ubit. Ne radi se o stručnoj primjeni nago o mašini koja nema performanse. Generalno, nisam ja njih donio u Klinički centar, odgovornost je na onima koji su ih donijeli u respiratorni centar - kazao je dr. Suljević.

Odbrane su imale puno primjedbi na nalaz vještaka, od toga da Suljević u vrijeme pregleda respiratora nije bio sudski vještak, do toga da je pregled u magacinu FUCZ izvršen na nezakont način.

Odbrane su također prigovorile da je nalaz paušalan, bez pozivanja na stručnu literaturu. Prigovoreno je i za čitanje uputstva za korištenje respiratora koje je naslovljeno na tip ACM 812, a za koje je kazao da ih je pronašao u kutiji. Kasnije je konstatirano da je na stranicama uputstva u zaglavlju naveden i tip ACM 812 A.


Advokatica Vasvija Vidović. B. Cerić

Advokatica Vasvija Vidović, koja zastupa Fadila Novalića, nakon pretresa je komentirala nalaz vještaka.

- Vještak je dao potpuno paušalno vještačenje, ne pozivajući se ni u jednom trenutku na izvor onoga što tvrdi. Nije dao popis stručne literature, ne vidi se da li je ikada u životu vidio te respiratore. Zaboravlja činjenicu da kvalitetni respiratori o kojima je govorio uopšte nisu bili dostupni na našem tržištu, pogotovo kada je pokazivao Manuel, nije htio staviti na grafoskop, da mi vidimo uopšte šta pokazuje. Nažalost, sudsko vijeće nije insitiralo na tome na čemu se inače insistira u svakom slučaju. Po onome što ja znam o tom respitratoru, pokazivao je nešto što se ne odnosi na taj tip respiratora koji je naveden - kazala je ona.

Na konstataciju novinara da su spominjani respiratori ACM 812 i ACM812 A, Vidović je kazala:

- Prošli put ste od svjedoka čuli da je Hodžić insistirao isključivo na kupovini i da je nabavljen invanzivni, i to je onaj A respirator. Ono što je vještak govorio, tvrdim da nije imao u vidu tip respiratora koji je predmet cijelog ovog postupka. Da je otvorio bilo koju internet stranicu s opisom tog respiratora ili internet stranicu tog proizvođača, vidjeli biste da se radi o nečem sasvim drugom - kazala je Vidović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.