AVAZ OTKRIVA

Aplikacija Sky razotkrila narkobandu: Kod koga je u sefu pronađeno 500.000 u kešu

Šta je pokazala finansijska istraga Tužilaštva BiH i gdje završavao pronađeni novac

Bojan Cvijetić: Tužilaštvo ga smatra organizatorom. Avaz

Piše: M. Aščić

21.1.2022

Pripadnici MUP-a Republike Srpske pronašli su prije nekoliko dana u sefu jedne banjalučke banke koji je koristio uhapšeni Bojan Cvijetić, nekadašnji savjetnik bivšeg ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, novac u vrijednosti višoj od 500.000 u različitim valutama (euro, KM i franke) i apoenima, saznaje „Dnevni avaz“. 

Tone kokaina

Novac u kešu MUP RS pronašao je i oduzeo nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine naredilo provođenje finansijske istrage protiv svih uhapšenih u akciji „Transporter“ koji se sumnjiče da su od narkokartela iz Južne Amerike, preko Evrope, u BiH nabavljali na tone kokaina, a zatim ga preko država regiona raspačavali u zemlje EU.

Svi su uhapšeni nakon što su dešifrirane poruke aplikacije Sky, koja je razotkrila kriminalne grupe sa zapadnog Balkana povezane s obavještajnim i policijskim strukturama u BiH.

O tome svjedoče i poruke koje su u posjedu Tužilaštva, a takvih je, prema informacijama “Avaza“, na hiljade. Tek se očekuje da se otkriju imena velikih nalogodavaca.


Policija RS našla novac. Agencije

Nakon dešifriranja ovih poruka pao je i Cvijetić, kojeg Tužilaštvo BiH sumnjiči da je na čelu narkokartala, zajedno s uhapšenim Petrom Dukićem. Cvijetić, Dukić i još pet osoba nalaze se već tri mjeseca u pritvoru, u državnom zatvoru u Istočnom Sarajevu. Trojica od devetorice uhapšenih pristala su na saradnju s Tužilaštvom. No, tužioci već polako sklapaju mozaik. 

Cvijetić, kod kojeg su tokom pretresa kuće nedavno pronađeni i tajni dokumenti iz OSA-e, pod posebnom je istragom Tužilaštva.

Provjerava se kako su dokumenti koje je OSA dobila od stranih službi završili u njegovim rukama. Saznajemo da je, osim finansijske istrage, koja je pri kraju, a cilj joj je da otkrije gdje je završavao novac od kokaina, istraga proširena na još nekoliko osoba.


Šta će se dešavati

Prema informacijama „Avaza“, naredne sedmice bit će itekako zanimljivo. Pune ruke posla ima i MUP KS, koji je prije mjesec dobio podatke o kriminalcima, zbog čega se našao u nemilosti Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Panika u policijskim redovima itekako je prisutna. Uskoro će biti poznato zbog čega.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.