ŽESTOKA RASRPAVA

Muderis poručio Konakoviću da se ogradi od Forte, ovaj mu odgovorio: Musliman ne smije lagati

U polemiku se umiješao i bivši reis Mustafa Cerić koji je pohvalio obojicu zbog kulture dijaloga

D. H.

Nezim Halilović Muderis i Dino Konaković

Foto: Arhiv


Veliku pažnju javnosti posljednjih dana privukla je polemika koju su preko društvenih mreža vodili lider Naroda i pravde Elmedin Konaković i Nezim Halilović Muderis, bosanskohercegovački imam, hatib, te bivši komandir 4. muslimanske slavne brigade, direktor Vakufske direkcije i rukovodilac ureda za hadž rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ne gledamo isto na dešavanja

 • Konakovićeva poruka Muderisu

  Konakovićeva poruka Muderisu

  Foto: Facebook


Nakon što je Muderis krizizirao rad i lik Konakovića, lider NiP-a mu je odgovorio da ga cijeni i poštuje njegovu ulogu, kako u ratu, tako i poslije njega.

- Na politička dešavanja u našoj zemlji ne gledamo isto, on je strastveni pripadnik SDA stranke. Siguran sam da ga niko ne može kupiti niti prepasti, siguran sam da nije ovisan o sistemu i da sve što radi radi iz čistog ubjeđenja, da stranci kojoj pripada pripada srcem, a on tu pripadnost naravno ni ne krije - napisao je Konaković.

Na ovo mu je Muderris poručio da ako ga poštuje, da se ogradi od Edina Forte.

- Ako me zaista cijeniš, molim te da se ogradiš od Naše stranke i njenog predsjednika Edina Forte, jer su njihovi politički potezi, stavovi i geste usmjereni protiv javnog morala, kulture i tradicije moga naroda, te tekovina odbrambeno-oslobodilačkog rata. Ti i ja, kao i hiljade drugih pripadnika MUP-a i Armije Republike Bosne i Hercegovine životima, tijelima i imecima smo se borili za ovu zemlju. A onda nas predsjednik Naše stranke i tvoj odani partner nazove seljacima, misleći da smo zaboravili kako je Naša stranka HDZ-u isporučila Mostar.

Stoga, ako me zaista cijeniš, molim te da napustiš praksu svakodnevnih optužbi, svađa i prepirki, ličnih obračuna, montiranih afera kojima se truje naš javni prostor i slabi naš nacionalni duh i patriotsko osjećanje! - poručio mu je Muderis.

Tvoje me riječi neće umiliti

 • FB status Muderrrisa

  FB status Muderrrisa

  Foto: Facebook


Konaković je međutim na ovo stao u zaštitu Forte i poručio Muderrisu da musliman ne smije lagati.

- Znaš li da je lahko razbijena laž da je Forto borce nazvao seljacima, tu laž su plasirali mediji bliski SDA? A znaš brate da musliman ne smije lagat’, naruži ih. Poslaću ti privatno tekstove da se u to uvjeriš, nije borce nazvao seljacima, seljacima je nazvao one koji su nam u šeher doveli Pink i Cecu.,, Vaš problem brate leži u činjenici da su direktori, ministri, i veliki broj zastupnika danas iz moje, a nisu iz tvoje stranke - poručio je Konaković Muderrisu.

Muderrisu mu je na to odgovorio da ga njegove riječi neće umiliti.

- Iako su naše polemike, što se mene tiče ovim završene, ne očekuj da ću odustati kritikovati tvoje državničko samopredstavljanje i kada god stignem i budem smatrao za shodno i neophodno, ja ću ti odgovoriti i demantovati te. Niti će me umiliti tvoja lijepa riječ, niti obeshrabriti uvrede tvojih pristalica. Ne činim to zato što volim raspravu, već u ime Pravednog, za ljubav istini, svom narodu i svojoj zemlji - naveo je Muderris.

Primjer kulture dijaloga

 • Komentar Mustafe Cerića

  Komentar Mustafe Cerića

  Foto: Facebook


U polemiku se umiješao i bivši reis Mustafa Cerić koji je pohvalio obojicu zbog kulture dijaloga.

- Rekoh, Muderris Halilović, bosanski gazija i Konaković, artikulirani političar, mogu Bošnjacima biti primjer kako se vodi dijalog bez napetosti i vrijeđanja, gdje se međusobno uvažava osjećaj srca i rezon razuma - naveo je Cerić.

Ipak, Cerić je u nastavku kritikovao Muderrisa da ga previše vodi srce, a Konakovića da ga previše vodi razum.

- Naravno, to isto misli i Muderris, ali njegov osjećaj srca nadjačava njegov racionalni zaključak, na isti način kao što i Konakovićev razum potiskuje osjećaj srca kako bi opravdao svoje prisustvo u „trojci“, koja često vrijeđa osjećaj srca kod Bošnjaka - napisao je Cerić.

NA VRH

Podijeli članak na