LINIJA OTPORA

Miteran je spasio Miloševića, hoće li Erdoan Dodika?

Jednostavan Radončićev test. Makar bi Turci, poznati kao ekstremno osjetljivi na podrivanje svoje države, trebali imati razumijevanja za zahtjeve bosanskih patriota i državotvornih stranaka

Erdoan i Vučić: Inicijativa puna kontroverzi. ARHIV

Piše: Fadil Mandal

24.1.2022

Manirom vrsnog političkog znalca, lider SBB-a Fahrudin Radončić u samo jednoj rečenici odagnao je sve nepoznanice i rastjerao svu maglu koja se nadvila nad inicijativom Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) i Aleksandra Vučića da se u formatu predsjednika Turske, Srbije i Hrvatske kao pokrovitelja, te Bakira Izetbegovića, Milorada Dodika i Dragana Čovića kao tzv. nacionalnih lidera Bošnjaka, Srba i Hrvata, održi veliki sastanak na kojem bi se pokušala riješiti teška kriza u BiH.

- Ako su Turska, Srbija i Hrvatska dobronamjerne prema BiH, neka onda najprije podrže i uvedu sankcije Dodiku - kazao je Radončić, postavljajući tako istanbulski prijedlog na vrlo jednostavan test iskrenosti i političke ozbiljnosti.


Retorika podjela

I, doista, kako to Erdoan, Vučić i Zoran Milanović misle raspetljati bosanski čvor i ugasiti plamen potencijalnih oružanih sukoba, ako onoga ko je svojim secesionističkim planovima, retorikom mržnje i podjela te dugogodišnjim opstrukcijama taj čvor čvrsto svezao i vatru potpalio tretiraju kao političko nevinašce i pouzdanog vatrogasca.

Dodatno, kakva se poruka šalje Amerikancima, kao dokazanim prijateljima BiH, izvlačenjem Dodika na regionalnu scenu u trenutku kada mu je administracija predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) uvela nove sankcije, kada pravi sanitarni diplomatski koridor oko njega, kada ga optužuje za tešku korupciju i u saradnji s evropskim saveznicima čini sve da sankcije budu podržane u Briselu i Londonu.

Ako se već od Vučića i Milanovića očekuje da na sve načine pokušaju spasiti svoje štićenike u Bosni, koji blokadama razaraju njen suverenitet i otvoreno govore o njenom nestanku, u svemu itekako čudi neshvatljiva površnost i diplomatska kratkovidost državnika Erdoanovog nivoa.

Makar bi Turci, poznati kao ekstremno osjetljivi na podrivanje svoje države, trebali imati razumijevanja za zahtjeve bosanskih patriota i državotvornih stranaka da se razgovori o krizi i zaustavljanju secesionističkih projekata vode u institucijama BiH, Parlamentu, Predsjedništvu i Vijeću ministara, a ne na sijelima etničkih poglavica, od kojih nijedan, a pogotovo Bakir Izetbegović, ne može nastupati kao vrhovni tumač i reprezent nacionalnih interesa, niti, što je također bitno, interesa svih građana ove zemlje.

Ruski element

Podozrenje u ovdašnjoj javnosti izaziva i ruski element prisutan kod svake od strana zainteresiranih da, prema sistemu zatvorenih sastanaka uskog kruga političara, rješavaju probleme suverene zemlje koja teži evropskim i euroatlantskim integracijama.

Poznato je, naime, da je ruska pozicija u BiH potpuno jednostrana, prosrpska i da Dodik na Balkanu revnosno provodi antievropsku i antinatovsku politiku ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Očigledno je i to da Aleksandar Vučić drži leđa Dodiku u svakoj situaciji, da je gorljivi Putinov fan i da dobro pazi da ne stane na žulj vladaru smještenom iza Kremaljskih zidina.

Simpatije i politički afinitet i prema Dodiku i prema ruskoj antizapadnoj politici na Balkanu odnedavno javno pokazuju i šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a nakon svađe s Amerikancima i sumnji da su oni stajali iza pokušaja puča 2016. godine, Erdoan se okrenuo Rusiji i s Putinom ne razvija samo strateško partnerstvo nego i lično prijateljstvo.

Mada poznavatelji turske diplomatije upozoravaju na to da su Erdoanova savezništva i neprijateljstva promjenjiva kategorija i pritom navode primjere žestokih svađa i naknadnih padanja u zagrljaj i s Rusijom, i s Izraelom, i s Evropskom unijom, čije je ambasadore najprije protjerao, a zatim ubrzo poništio tu oduku, narod u BiH, a posebno Bošnjaci, od Erdoana očekuju da nikada ne pravi paktove i truhle kompromise s rušiteljima njihove države.

Lažna poruka

Sjećanja iz ne tako davne prošlosti su i opominjuća i bolna. Kada je u proljeće 1992. počela agresija na BiH i kada je u svjetskoj javnosti i kod vodećih zapadnih lidera bila sazrela ideja o brzom vojnom zaustavljanju Slobodana Miloševića i njegovih štićenika Radovana Karadžića i Ratka Mladića, na okupirani Sarajevski aerodrom nesmetano je sletio tadašnji francuski predsjednik Fransoa Miteran i na taj način poslao lažnu poruku da stanje nije alarmantno, da zloglasna JNA nije u velikosrpskoj službi, da je evropska javnost nepotrebno uznemirena i da je vojna intervencija nepotrebna i preuranjena. Ostatak krvave četverogodišnje priče svi znamo.

Da li je Erdoan svjestan da sličan, anestezirajući efekt mogu izazvati i njegovo pokroviteljstvo i domaćinstvo na sastanku s liderima Srbije i Hrvatske, a na kojem bi ravnopravno trebao sudjelovati i Milorad Dodik, čovjek s crne američke liste, rušitelj države BiH i političar kojem su američka administracija i njeni evropski saveznici napokon namijenili zasluženu sudbinu političkog marginalca ogrezlog u kriminalu i korupciji, a ne sudbinu političkog vaskrsnuća, u čemu mu svojim diplomatskim potezima pomaže čak i jedan turski predsjednik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.