LIJEPE VIJESTI

Ambasada SAD: Erduan Kafedžić je heroj mjeseca

Njegov ured pokrenuo je brojne istrage o lažnim diplomama i raširenim prijevarama u vezi s okolišem i izgradnjom, istakli su

Erduan Kafedžić. Arhiva

Piše: H. J. I.

26.1.2022

Ambasada SAD u Sarajevu i Nj. E. ambasador Erik Nelson (Eric) izabrali su novog heroja mjeseca.

Ovomjesečni heroj je Erduan Kafedžić, šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.


Pokrenuli brojne istrage

- Dr. Kafedžić je šef Ureda za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo. Kroz vodstvo dr. Kafedžića, Ured je odigrao ključnu ulogu u borbi protiv korupcije od 2018. Dr. Kafedžić citira bivšeg generalnog sekretara UN-a Kofija Anana, koji je rekao "Ako je korupcija bolest, transparentnost je njezin lijek". Erduan Kafedžić je heroj mjeseca Ambasade Sarajevo.

Njegov ured pokrenuo je brojne istrage o lažnim diplomama i raširenim prijevarama u vezi s okolišem i izgradnjom. Ured za borbu protiv korupcije snimio je i dokumentarni film o ovim važnim istragama.

Nažalost, neaktivnost bh. pravosudnih institucija da to isprate znači da je premalo rezultata ovog napornog rada. 


Politički pritisak

Prema riječima dr. Kafedžića, "Ne možemo zanemariti politički pritisak koji trpi Ured za borbu protiv korupcije. Predmeti na kojima radi Kancelarija za borbu protiv korupcije su sve složeniji, teži i raznovrsniji, a neki od njih uključuju teška krivična dela. Građani moraju shvatiti da je državni neprijatelj korupcija. Društveno i političko djelovanje građana mora biti usmjereno protiv korupcije i korumpiranih pojedinaca i grupa, jer borba protiv korupcije nema alternativu, a odustajanje i odlazak znači gubitak države."

Ambasada SAD snažno podržava tim u Uredu za borbu protiv korupcije i nastaviće da pruža tehničku podršku i mentorstvo. Dr. Kafedžić i njegov ured su primjer kako nezavisne institucije mogu djelovati pošteno i biti model za promjene, zaključili su iz Ambasade SAD. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.