AVAZ NA LICU MJESTA

Udruženje poslodavaca FBiH: Tražimo hitnu sjednicu Vlade o poskupljenju električne energije

Ovo nije poskupljenje od 20 do 30 posto, nego kod nekih i do 600 posto. Bolje da Vlada ovo rješava da ne bi došlo do novih protesta , rekao je Mustafa Uzunalić

S.Spahić

U zgradi Vlade Federacije BiH održan je sastanak Udruženja poslodavaca FBiH povodom poskupljenja električne energije. Na sastanku su se mogle čuti oštre poruke upućene ka Elektroprivredi BiH i Vladi FBiH. 

Kako poručuju iz Udruženja poslodavaca FBiH riječ je o tome da su poslodavcima od strane Elektroprivrede BiH ponuđeni novi i mnogo veći ugovori, dok je za one koji ne žele prihvatiti ovakve ugovore ponuđena alternativa rezervnog snabdijevanja električnom energijom, a koje prema njihovim riječima znači poskupljenja i do 600 posto.

Pravno nasilje

- Član 2 ugovora nosi mnoge zamke da je potrebno završiti fakultet da se prouče. Ovo nije poskupljenje od 20 do 30 posto, nego kod nekih i do 600 posto. Bolje da Vlada ovo rješava da ne bi došlo do novih protesta. Mi smo usvojili godišnje planove, a ovo ruši te planove i naše poslovanje - kazao je Mustafa Uzunalić, privrednik iz Visokog.

Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH, je kazao da je riječ o pravnom nasilju, te da je cilj Elektroprivrede BiH kompenzirati povećanje troškova ovog preduzeća.

- Kako sam čuo neformalno od marta će nam biti ponuđeni novi ugovori, gdje će poslodavci morati snositi veće rizike - rekao je Smailbegović.

Državni udar

Generalni direktor Centrotransa Safudin Čengić je ovo poskupljenje definirao kao državni udar na FBiH te da svi oni koji ugase proizvodnju zbog ovog poskupljenja trebaju podnijeti krivične prijave protiv odgovornih. Također, poručio je da traže hitni sastanak sa Vladom FBiH.

Podsjećamo, ovom sastanku je prethodila konferencija za medije Uprave JP Elektroprivreda BiH, gdje se govorilo o istoj temi.

NA VRH

Podijeli članak na