O IGMANSKOM MARŠU

Nijaz Skenderagić za "Avaz": Mlade uče da su fašisti zapravo antifašisti

Dodatni motiv nam je to što je fašizam prisutan i danas, u najmanju ruku, isto kao i tada. Ako ne budemo imali hrabrosti suprostaviti se fašističkim idejama i ponašanju na ovim prostorima, onda nam se opet crno piše – rekao je

Nijaz Skenderagić: ko ne budemo imali hrabrosti suprostaviti se fašističkim idejama i ponašanju na ovim prostorima, onda nam se opet crno piše. Avaz

Piše: S.Spahić

29.1.2022

Prigodnim programom danas je obilježena godišnjica Igmanskog marša, jedne od najznačajnijih bitaka narodnooslobodilačke borbe u Drugom svjetskom ratu. Savez udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata KS je bio organizator ovog događaja. 

O značaju obilježavanja Igmanskog marša za portal "Avaza" je govorio Nijaz Skenderagić, potpredsjednik SABNOR-a BiH.

- Bez obzira što je proteklo toliko vremena od tog velikog događaja, koji je pokazao hrabrost, neustrašivost, nesalomljivost tadašnjih antifašista, mislim da mi antifašisti i svi oni kojima je bliska ta ideja i danas nakon 80 godina imamo potrebu da se podsjećamo na te događaje. Dodatni motiv nam je to što je fašizam prisutan i danas, u najmanju ruku, isto kao i tada. Ako ne budemo imali hrabrosti suprostaviti se fašističkim idejama i ponašanju na ovim prostorima, onda nam se opet crno piše – rekao je.


Mladi mogu jedino učiti od roditelja o ovome

Mišljenja je da mladi vrlo malo znaju o ovim događajima.

- Razlog je to što mlade u školama uče da su fašisti, odnosno četnici i ustaše, koji su bili njihove sluge, bili antifašisti, a da su partizani, koji su izvorni antifašisti na ovim prostorima, zapravo oni koji su činili zločine. Mislim da je to jedno veliko zlo i nepravda - kazao je.

Kaže da jedini način da mladi znaju nešto više o ovim temama je da im to prenose njihovi roditelji i oni koje oni poštuju.


Veliki broj antifašista se pojavio na Igmanu

- Hrabri me to što se ove godine na obilježavanju pojavio veliki broj antifašista sa prostora cijele bivše Jugoslavije i obavljen je zajednički sastanak, gdje smo odredili kako što snažnije, jedinstvenije i uspješnije obilježavati te događaje iz naše slavne prošlosti, da se oni ne bi ponovili u nekim budućim vremenima – zaključio je Skenderagić.

Podsjećamo, Igmanski marš je izveden u noći između 27. i 28. januara 1942. godine, po snijegu i velikom minusu, a 800 pripadnika Prve proleterske brigade pješačilo je 17 sati.

Pripadnici Prve proleterske brigade su na Romaniji bili opkoljeni njemačkim snagama, pa je štab brigade donio odluku o izvršenju opasnog, ali i jedinog izvodivog pokreta. Učesnici marša prošli su pored Sarajeva i preko Igmana izvršili proboj ka Foči, tadašnjoj slobodnoj teritoriji.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.