AUTOR I NOVINAR

U Bijeljini otkazana promocija knjige Jusufa Trbića: Radi se o mom imenu

To je sve jako ružna poruka o Bijelijini koja je doskora, dok je Mićić bio gradonačelnik, važila za najtolerantniju sredinu, istakao je

H. J. I.

30.1.2022

Jusuf Trbić. Arhiva

Centar za kulturu "Semberija" Bijeljina odlučio je otkazati najavljenu promociju knjige novinara Jusufa Trbića koju je izdalo Udruženja BZK "Preporod" zbog, kako su naveli u saopćenju objavljenom u lokalnim medijima, "velike uznemirenosti javnosti". 

Kako je Trbić rekao za N1, njegova knjiga uopće ne govori o ratnim dešavanjima, već o savremenom političkom trenutku u BiH. Otkazana je i promocija krimi romana Zlatka Dukića. Ističe da se ovako nešto prvi put desilo. 

- Te knjige nemaju veze s Bijeljinom. Moja se zove "Razaranje Bosne". To je knjiga eseja o savremenom političkom trenutku u BiH i u najvećem dijelu se odnosi na bošnjački nacionalizam. Zlatkov roman je krimi roman. Mene niko nije obavijestio nego su dali saopćenje na lokalne portal da je otkazano i to saopćenje je potpuno nerazumljivo - rekao je Trbić.


Uzavrela atmosfera

Ističe da je u tom Centru imao 20-ak promocija knjiga o ratnim zločinima i da nikada nije problema, ali da je u posljednje vrijeme "atmosfera uzavrela".

- Ovih dana, po običaju kako to ide, neke grupe su se javile koje mene s vremena na vrijeme napadaju bez ikakvih razloga jer ja njima ovdje smetam. Radi se o ljudima iz garde Panteri koji tu napadaju i druge, a onda se njima pridružilo udruženje Tuzlaka. Nisu u pitanju knjige jer valjda svako normalan pročita knjige pa sudi o njima. Oni su čak napisali da u tim knjigama ima puno neistina, zamislite. U jednom krimi romanu?! Ja sam navikao na te napade, ali nisam očekivao da će Centar za kulturu tako reagovati. Radi se isključivo o mom imenu i prezimenu - rekao je Trbić.

Upitao je da, ako te grupe mogu diktirati kulturnu i drugu politiku, šta je sljedeće.

- To je sve jako ružna poruka o Bijelijini koja je doskora, dok je Mićić bio gradonačelnik, važila za najtolerantniju sredinu. Sada je pao mrak - poručio je.


Velika uznemirenost javnosti

U saopćenju koje su objavili lokalni mediji naveli su da je razlog velika uznemirenost javnosti, udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, i udruženja izbjeglih i raseljenih lica koji su iskazali svoje negodovanje i nezadovoljstvo zbog najavljene promocije knjige u organizaciji Udruženja BZK "Preporod" Bijeljina.

- Odlučili smo da otkažemo zahtjev po kojem je najavljena promocija trebala biti održana u prostorijama Centra za kulturu. Na osnovu navedenih okolnosti, smatramo da je to najbolje rješenje u ovom trenutku - dodaje se u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.